Bazalkové pesto

Ingredience pro 4 osoby

30 grČerstvá bazalka
10 grPiniové oříšky (vlašské ořechy)
40 grSýr Parmigiano Reggiano (Grana Padano)
10 grSýr Pecorino Sardo
60 mlOlivový olej extra panenský
1 stroužekStroužek česneku
špetkaHrubá sůl

Obtížnost

Příprava: Vaření: Odpočinek:
30 min 0 min 0 min

Cena


1.
30 g bazalky

Bazalku jemně otřeme mokrou utěrkou anebo, pokud je silně znečištěná, omyjeme ve studené vodě. Velmi jemně, aniž bychom na ni příliš tlačili, lístky důkladně osušíme čistou a suchou utěrkou...

2.
1 malý stroužek česneku anebo půl většího

Česnek oloupeme. Aby byl lépe stravitelný, můžeme odstranit jeho vnitřní žílu: stroužek rozřízneme napůl a žílu odstraníme...

3.
1/2 čajové lžičky hrubé soli

Česnek a hrubou sůl vložíme do hmoždíře...

4.

A rozmělníme do krémové podoby...

5.
10 g ořechů

Přidáme piniové oříšky a jemně je roztlučeme...

6.

Po částech přidáme bazalku, ne všechnu naráz...

7.
40 g parmazánu
10 g pecorina

Přidáme jemně strouhaný parmazán a pecorino a propracujeme s bazalkou...

8.

Krouživým pohybem stlačujeme bazalku o stěnu hmoždíře. Do bazalky netlučeme, spíše ji jemně rozmělňujeme a trháme...

9.
60 ml oleje

Nakonec po částech přilijeme olej a emulgujeme s pestem...

10.

Naše pesto je hotové.