| 30 gr | Čerstvá bazalka |
|---|---|
| 10 gr | Piniové oříšky (vlašské ořechy) |
| 40 gr | Sýr Parmigiano Reggiano (Grana Padano) |
| 10 gr | Sýr Pecorino Sardo |
| 60 ml | Olivový olej extra panenský |
| 1 stroužek | Stroužek česneku |
| špetka | Hrubá sůl |
Obtížnost
| Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
|---|---|---|
| 30 min | 0 min | 0 min |
Cena
1.
Bazalku jemně otřeme mokrou utěrkou anebo, pokud je silně znečištěná, omyjeme ve studené vodě. Velmi jemně, aniž bychom na ni příliš tlačili, lístky důkladně osušíme čistou a suchou utěrkou...
2.
Česnek oloupeme. Aby byl lépe stravitelný, můžeme odstranit jeho vnitřní žílu: stroužek rozřízneme napůl a žílu odstraníme...
3.
Česnek a hrubou sůl vložíme do hmoždíře...
4.
A rozmělníme do krémové podoby...
5.
Přidáme piniové oříšky a jemně je roztlučeme...
6.
Po částech přidáme bazalku, ne všechnu naráz...
7.
Přidáme jemně strouhaný parmazán a pecorino a propracujeme s bazalkou...
8.
Krouživým pohybem stlačujeme bazalku o stěnu hmoždíře. Do bazalky netlučeme, spíše ji jemně rozmělňujeme a trháme...
9.
Nakonec po částech přilijeme olej a emulgujeme s pestem...
10.
Naše pesto je hotové.