| 250 gr | Cukrářské piškoty Savoiardi |
|---|---|
| 250 gr | Mascarpone |
| 80 gr | Moučkový cukr |
| 3 ks | Vejce M |
| 400 ml | Hotová káva |
| 15 gr | Hořké kakao |
Obtížnost
| Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
|---|---|---|
| 40 min | 0 min | 3 hod |
Cena
1.
Přípravu našeho tiramisù začneme tím, že uvaříme kávu espresso, osladíme ji a necháme vychladnout. Pokud nemáme kávu espresso anebo konvičku moka, můžeme použít silnou instantní kávu...
2.
Mezitím opatrně oddělíme žloutky od bílků...
3.
Ke žloutkům přidáme část cukru a elektrickým šlehačem je ve větší míse šleháme 10 minut, dokud nezískáme světlou a krémovou pěnu...
4.
K pěně přidáme mascarpone, minutu ještě šleháme a dáme stranou...
5.
Z bílků ušleháme tuhý sníh a až na závěr do něj zašleháme zbývající cukr...
6.
Sníh pak přimícháme ke žloutkům s mascarpone opatrně a po částech, a to kuchyňskou stěrkou nebo vidličkou pohybem zespod nahoru tak, aby se do krému dostal vzduch...
7.
Tiramisù můžeme dělat v jedné větší formě (na obrázku forma o rozměru cca 30 x 16 cm, ve které vytvoříme 2 vrstvy), anebo jednotlivě v pohárcích. Začneme nejprve krémem, 3–4 lžíce na dno formy postačí...
8.
Piškoty jen zlehka namáčíme do kávy tak, aby nebyly příliš nasáklé, a pokládáme je na krém do formy. Pokud používáme pohárky, nalámeme piškoty dle potřeby...
9.
Piškoty překryjeme krémem...
10.
Posypeme kakaem...
11.
Přidáme další a poslední vrstvu piškotů namočených v kávě; pokud jsme první vrstvu naskládali svisle, druhou naskládáme vodorovně a naopak.
12.
Piškoty potřeme zbývajícím krémem...
13.
Zarovnáme a hustě posypeme kakaem...
14.
Hotové tiramisù necháme odležet alespoň 3 hodiny v ledničce. Naše tiramisù servírujeme důkladně vychlazené.