Polníček & Dukkah

Ingredience pro 2 osoby

70 grPolníček
70 grPancetta (anebo slanina)
4 ksVejce M
Vinaigrette
3 lžíceOlivový olej extra panenský
1 lžíceVinný ocet bílý
3 grDijonská hořčice
špetkaSůl
Dukkah (100 g)
30 grLískové ořechy
30 grPistácie nesolené
30 grSezamová semínka
2 lžíceKoriandr celý
2 lžíceKmín římský celý
2 lžičkyTymián sušený celý
1 lžičkaPaprika uzená sladká
1 lžičkaČerný pepř celý
1 lžičkaHrubá sůl mořská

Obtížnost

Příprava: Vaření: Odpočinek:
20 min 20 min 0 min

Cena


1.
30 g lískových ořechů
30 g pistácií

Lískové ořechy a pistácie vložíme na studenou nepřilnavou pánev a na nižším ohni upražíme dozlatova; bude to chtít přibližně 4-5 minut...

2.

Vložíme je do mixeru a rozmixujeme nahrubo. Dáme bokem...

3.
30 g sezamových semínek
2 zarovnané lžíce celého kmínu (5 g cirka)
2 zarovnané lžíce celého koriadru (3 g cirka)
1 zarovnaná čajová lžička černého pepře (cirka 30 kuliček)

Za stálého míchání opražíme také semena a celé koření: po dobu cirka 3-4 minut, dokud sezamové semínka nezačnou zlátnout...

4.
2 zarovnané čajové lžičky sušeného tymiánu
1 zarovnaná čajová lžička uzené papriky
1 zarovnaná čajová lžička hrubé soli

Vložíme je do mixeru, přidáme zbylé koření a sůl a rozmixujeme najemno... 

5.

 Smícháme obě směsi a necháme vychladnout...

6.
70 g pancetty (slaniny, bacon)

Pancettu nakrájíme na plátky 0,5 cm široké a plátky na nudličky...

7.

Nudličky vložíme na studenou pánev bez tuku a orestujeme dokřupava...

8.

Orestovanou pancettu vyndáme z tuku a položíme na kuchyňský papír, aby vysál přebytečný tuk. Necháme vychladnout...

9.
3 lžíce oleje
1 lžíce vinného octu
1 zarovnaná kávová lžička hořčice
2 špetky soli

Olej, ocet, hořčici a sůl vložíme do zavařovací sklenice a energicky protřepeme, dokud nezískáme emulzi. Detailní ilustrovaný recept na vinaigrette najdete zde...

10.
4 vejce

Jakmile je vše ostatní hotovo, připravíme ztracené vejce, které podáváme se salátem teplé. Pokud nevíte, jak se ztracené vejce vaří, zde naleznete detailní ilustrovaný návod... 

11.
70 g polníčku

Omytý a dobře osušený polníček vložíme do salátové misy a podle chuti ochutíme vinaigrette...

12.

Na plytký talíř dáme nejprve ochucený polníček a teplé osolené vejce. Posypeme pancettou a lžíci (anebo podle chuti) směsi Dukkah. Podáváme ihned.