70 gr | Polníček |
---|---|
70 gr | Pancetta (anebo slanina) |
4 ks | Vejce M |
Vinaigrette | |
3 lžíce | Olivový olej extra panenský |
1 lžíce | Vinný ocet bílý |
3 gr | Dijonská hořčice |
špetka | Sůl |
Dukkah (100 g) | |
30 gr | Lískové ořechy |
30 gr | Pistácie nesolené |
30 gr | Sezamová semínka |
2 lžíce | Koriandr celý |
2 lžíce | Kmín římský celý |
2 lžičky | Tymián sušený celý |
1 lžička | Paprika uzená sladká |
1 lžička | Černý pepř celý |
1 lžička | Hrubá sůl mořská |
Obtížnost
Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
---|---|---|
20 min | 20 min | 0 min |
Cena
Lískové ořechy a pistácie vložíme na studenou nepřilnavou pánev a na nižším ohni upražíme dozlatova; bude to chtít přibližně 4-5 minut...
Vložíme je do mixeru a rozmixujeme nahrubo. Dáme bokem...
Za stálého míchání opražíme také semena a celé koření: po dobu cirka 3-4 minut, dokud sezamové semínka nezačnou zlátnout...
Vložíme je do mixeru, přidáme zbylé koření a sůl a rozmixujeme najemno...
Smícháme obě směsi a necháme vychladnout...
Pancettu nakrájíme na plátky 0,5 cm široké a plátky na nudličky...
Nudličky vložíme na studenou pánev bez tuku a orestujeme dokřupava...
Orestovanou pancettu vyndáme z tuku a položíme na kuchyňský papír, aby vysál přebytečný tuk. Necháme vychladnout...
Olej, ocet, hořčici a sůl vložíme do zavařovací sklenice a energicky protřepeme, dokud nezískáme emulzi. Detailní ilustrovaný recept na vinaigrette najdete zde...
Jakmile je vše ostatní hotovo, připravíme ztracené vejce, které podáváme se salátem teplé. Pokud nevíte, jak se ztracené vejce vaří, zde naleznete detailní ilustrovaný návod...
Omytý a dobře osušený polníček vložíme do salátové misy a podle chuti ochutíme vinaigrette...
Na plytký talíř dáme nejprve ochucený polníček a teplé osolené vejce. Posypeme pancettou a lžíci (anebo podle chuti) směsi Dukkah. Podáváme ihned.