Jak očistit zakulacené ryby a připravit filety

Ingredience pro


Obtížnost

Příprava: Vaření: Odpočinek:
20 min 0 min 0 min

Cena


1.
ČIŠTĚNÍ A KUCHÁNÍ

Rybu nejprve omyjeme pod teplou vodou a osušíme kuchyňským papírem. To rybu zbaví kluzkosti a slizkosti a bude snadnější s ní manipulovat při další úpravě...

2.

Ploutve roztáhneme a kuchyňskými nůžkami je odstřihneme: prsní, břišní, řitní...

3.

hřbetní a ocasní ploutve...

4.

Rybu uchopíme pevně za ocas. Škrabkou na ryby anebo neostrou hranou nože oškrábeme šupiny, směrem od ocasu k hlavě. Rybu opláchneme pod studenou vodou a osušíme...

5.

Zvedneme okraj žaber a žábra nůžkami odstřihneme... 

6.

Rybu vykucháme: na konci břišního svalu rybu nastřihneme...

7.

A otevřeme ji až k žábrám...

8.

Rukou uchopíme vnitřnosti a odtrhneme je od těla...

9.

Lžíci oškrábeme páteřní kost, abychom odstranili krevní cévy, které propůjčují hořký zápach a zabarvují maso během další tepelné úpravy...

10.

Rybu znovu opláchneme a důkladně osušíme kuchyňským papírem. Nyní je naše ryba připravena k vaření.

11.
FILETOVÁNÍ

Rybu nařízneme na okraji hlavy...

12.

Poté směrem od hlavy k ocasu, tak aby čepel nože klouzala po páteřní kosti (musíme ji cítit pod nožem), rybu nařízneme až k ocasu...

13.

Kus masa nadzvedneme a filet oddělíme od ryby. Při řezání se stále řídíme kostmi, které náš nůž vedou...

14.

Rybu otočíme a operaci zopakujeme i na druhé straně...

15.

Pinzetou na ryby, filety důkladně zbavíme kostí...

16.

Filety zbavíme kůže: na užší části filetu nařízneme maso, abychom jej oddělili od kůže...

17.

Kůži pevně uchopíme a tahem, řezavým pohybem maso oddělíme od kůže...

18.

Filety opláchneme pod studenou vodou a osušíme kuchyňským papírem...

19.

Větší filety můžeme rozříznout ještě napůl...

20.

Nyní jsou naše filety připraveny pro další tepelnou úpravu.