Obtížnost
Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
---|---|---|
20 min | 0 min | 0 min |
Cena
Rybu nejprve omyjeme pod teplou vodou a osušíme kuchyňským papírem. To rybu zbaví kluzkosti a slizkosti a bude snadnější s ní manipulovat při další úpravě...
Ploutve roztáhneme a kuchyňskými nůžkami je odstřihneme: prsní, břišní, řitní...
hřbetní a ocasní ploutve...
Rybu uchopíme pevně za ocas. Škrabkou na ryby anebo neostrou hranou nože oškrábeme šupiny, směrem od ocasu k hlavě. Rybu opláchneme pod studenou vodou a osušíme...
Zvedneme okraj žaber a žábra nůžkami odstřihneme...
Rybu vykucháme: na konci břišního svalu rybu nastřihneme...
A otevřeme ji až k žábrám...
Rukou uchopíme vnitřnosti a odtrhneme je od těla...
Lžíci oškrábeme páteřní kost, abychom odstranili krevní cévy, které propůjčují hořký zápach a zabarvují maso během další tepelné úpravy...
Rybu znovu opláchneme a důkladně osušíme kuchyňským papírem. Nyní je naše ryba připravena k vaření.
Rybu nařízneme na okraji hlavy...
Poté směrem od hlavy k ocasu, tak aby čepel nože klouzala po páteřní kosti (musíme ji cítit pod nožem), rybu nařízneme až k ocasu...
Kus masa nadzvedneme a filet oddělíme od ryby. Při řezání se stále řídíme kostmi, které náš nůž vedou...
Rybu otočíme a operaci zopakujeme i na druhé straně...
Pinzetou na ryby, filety důkladně zbavíme kostí...
Filety zbavíme kůže: na užší části filetu nařízneme maso, abychom jej oddělili od kůže...
Kůži pevně uchopíme a tahem, řezavým pohybem maso oddělíme od kůže...
Filety opláchneme pod studenou vodou a osušíme kuchyňským papírem...
Větší filety můžeme rozříznout ještě napůl...
Nyní jsou naše filety připraveny pro další tepelnou úpravu.