Obtížnost
| Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
|---|---|---|
| 20 min | 0 min | 0 min |
Cena
1.
Rybu nejprve omyjeme pod teplou vodou a osušíme kuchyňským papírem. To rybu zbaví kluzkosti a slizkosti a bude snadnější s ní manipulovat při další úpravě...
2.
Ploutve roztáhneme a kuchyňskými nůžkami je odstřihneme: prsní, břišní, řitní...
3.
hřbetní a ocasní ploutve...
4.
Rybu uchopíme pevně za ocas. Škrabkou na ryby anebo neostrou hranou nože oškrábeme šupiny, směrem od ocasu k hlavě. Rybu opláchneme pod studenou vodou a osušíme...
5.
Zvedneme okraj žaber a žábra nůžkami odstřihneme...
6.
Rybu vykucháme: na konci břišního svalu rybu nastřihneme...
7.
A otevřeme ji až k žábrám...
8.
Rukou uchopíme vnitřnosti a odtrhneme je od těla...
9.
Lžíci oškrábeme páteřní kost, abychom odstranili krevní cévy, které propůjčují hořký zápach a zabarvují maso během další tepelné úpravy...
10.
Rybu znovu opláchneme a důkladně osušíme kuchyňským papírem. Nyní je naše ryba připravena k vaření.
11.
Rybu nařízneme na okraji hlavy...
12.
Poté směrem od hlavy k ocasu, tak aby čepel nože klouzala po páteřní kosti (musíme ji cítit pod nožem), rybu nařízneme až k ocasu...
13.
Kus masa nadzvedneme a filet oddělíme od ryby. Při řezání se stále řídíme kostmi, které náš nůž vedou...
14.
Rybu otočíme a operaci zopakujeme i na druhé straně...
15.
Pinzetou na ryby, filety důkladně zbavíme kostí...
16.
Filety zbavíme kůže: na užší části filetu nařízneme maso, abychom jej oddělili od kůže...
17.
Kůži pevně uchopíme a tahem, řezavým pohybem maso oddělíme od kůže...
18.
Filety opláchneme pod studenou vodou a osušíme kuchyňským papírem...
19.
Větší filety můžeme rozříznout ještě napůl...
20.
Nyní jsou naše filety připraveny pro další tepelnou úpravu.