Pstruh na červeném víně se šalotkou

Ingredience pro 4 osoby

2 ksPstruh čerstvý 500 gr
250 mlČervené víno suché (Barbera)
150 grŠalotka
4 snítkyTymián
svazekPetrželka
2 lžíceOlivový olej extra panenský
špetkaČerstvě mletý pepř
p.p.Sůl

Obtížnost

Příprava: Vaření: Odpočinek:
30 min 20 min 0 min

Cena


1.
2 pstruhy 500 g

Pstruha naporcujeme a připravíme filety. Zde najdete detailní návod, jak celé ryby čistit a filetovat...

2.

Rybí pinzetou filety zbavíme kostí...

3.

Odstraníme také kůži: na užším konci maso nařízneme, abychom ho oddělili od kůže...

4.

Kůži pevně uchopíme a tahem oddělíme maso. Filety omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme kuchyňským papírem...

5.
150 g šalotky

Šalotku oloupeme a nakrájíme na měsíčky...

6.
4 snítky tymiánu
svazek petrželky

Bylinky omyjeme a osušíme. Odstraníme stonky a lístky nasekáme nadrobno...

7.
1 slabá lžíce bylinkové směsi

Čerstvé bylinky můžeme nahradit Bylinkovou směsí, která dá pokrmu zcela unikátní chuť...

8.
2 lžíce oleje

Na široké pánvi rozehřejeme olej, přidáme šalotku a krátce orestujeme...

9.
150 ml červeného vína

Přilijeme víno, přidáme sekané bylinky, špetku soli a čerstvě mletý pepř. Přivedeme k varu, překryjeme pokličkou a vaříme na velmi nízkém ohni 10 minut...

10.
sůl

Filety opatrně položíme na šalotku, jemně osolíme, překryjeme pokličkou a na velmi nízkém ohni vaříme dalších 6 minut...

11.

Odkryjeme a pokud je třeba, na prudším ohni necháme omáčku mírně zredukovat...

12.

Filety servírujeme se šalotkou a se svou omáčkou. Podáváme ihned. Jako vhodnou přílohu můžeme podávat zeleninu vařenou na páře (brambory, mrkev, celer kořen), krátce orestovanou na olivovém oleji.