2 ks | Pstruh čerstvý 500 gr |
---|---|
250 ml | Červené víno suché (Barbera) |
150 gr | Šalotka |
4 snítky | Tymián |
svazek | Petrželka |
2 lžíce | Olivový olej extra panenský |
špetka | Čerstvě mletý pepř |
p.p. | Sůl |
Obtížnost
Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
---|---|---|
30 min | 20 min | 0 min |
Cena
Pstruha naporcujeme a připravíme filety. Zde najdete detailní návod, jak celé ryby čistit a filetovat...
Rybí pinzetou filety zbavíme kostí...
Odstraníme také kůži: na užším konci maso nařízneme, abychom ho oddělili od kůže...
Kůži pevně uchopíme a tahem oddělíme maso. Filety omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme kuchyňským papírem...
Šalotku oloupeme a nakrájíme na měsíčky...
Bylinky omyjeme a osušíme. Odstraníme stonky a lístky nasekáme nadrobno...
Čerstvé bylinky můžeme nahradit Bylinkovou směsí, která dá pokrmu zcela unikátní chuť...
Na široké pánvi rozehřejeme olej, přidáme šalotku a krátce orestujeme...
Přilijeme víno, přidáme sekané bylinky, špetku soli a čerstvě mletý pepř. Přivedeme k varu, překryjeme pokličkou a vaříme na velmi nízkém ohni 10 minut...
Filety opatrně položíme na šalotku, jemně osolíme, překryjeme pokličkou a na velmi nízkém ohni vaříme dalších 6 minut...
Odkryjeme a pokud je třeba, na prudším ohni necháme omáčku mírně zredukovat...
Filety servírujeme se šalotkou a se svou omáčkou. Podáváme ihned. Jako vhodnou přílohu můžeme podávat zeleninu vařenou na páře (brambory, mrkev, celer kořen), krátce orestovanou na olivovém oleji.