Chřest, prosciutto crudo a celozrnný crumble s vůní pomeranče

Ingredience pro 4 osoby

600 grZelený chřest
100 grProsciutto crudo
3 lžíceOlivový olej extra panenský
p.p.Sůl
Crumble
60 grCelozrnná mouka
50 grMáslo
20 grSýr Parmigiano Reggiano (Grana Padano)
1 ksPomeranč BIO (kůra)
špetkaSůl

Obtížnost

Příprava: Vaření: Odpočinek:
20 min 35 min 0 min

Cena


1.
60 g mouky
50 g másla
20 g parmazánu
špetka soli
kůra z 1 pomeranče

Mouku a špetku soli vložíme do misky. Přidáme jemně nastrouhaný parmazán a studené máslo nakrájené na kostičky. Přidáme také strouhanou kůru, jen tu oranžovou část. Necháme vše prozatím stranou...

2.
600 g chřestu

Chřest opatrně omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme kuchyňským papírem. Odřízneme dřevnaté konce...

3.

Výhonky oloupeme škrabkou (existují i speciální škrabky na chřest); velmi mladý a tenký zelený chřest není nutné loupat vůbec, ostatní oloupeme zhruba od poloviny délky, směrem od špičky dolů...

4.

Chřest uvaříme na páře anebo v osolené vodě (zde se můžete podívat jak se chřest vaří). Chřest střední velikosti vaříme zhruba 8–10 minut. Můžeme do něj píchnout vidličkou, chřest by měl být měkký, ale celistvý a lehce křupavý...

5.

Připravíme těsto na crumble: prsty rozmělníme nejprve máslo s parmazánem...

6.

Poté drolíme s moukou, jako kdybychom počítali peníze. Pracujeme krátce, aby se máslo příliš neohřálo...

7.

Drobenku rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v dobře předehřáté ventilované troubě na 180 °C po dobu 15 minut...

8.
100 g šunky

Gratinovací talíř jemně přetřeme olejem. Přidáme chřest a šunku...

9.
3 lžíce oleje
sůl podle potřeby

Zakapeme olejem a jemně osolíme (není třeba, pokud jsme chřest vařili v osolené vodě)....

10.

Nakonec posypeme drobenkou a pečeme dalších 10 minut ve statické troubě na 180 °C. Ihned podáváme.