600 gr | Zelený chřest |
---|---|
100 gr | Prosciutto crudo |
3 lžíce | Olivový olej extra panenský |
p.p. | Sůl |
Crumble | |
60 gr | Celozrnná mouka |
50 gr | Máslo |
20 gr | Sýr Parmigiano Reggiano (Grana Padano) |
1 ks | Pomeranč BIO (kůra) |
špetka | Sůl |
Obtížnost
Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
---|---|---|
20 min | 35 min | 0 min |
Cena
Mouku a špetku soli vložíme do misky. Přidáme jemně nastrouhaný parmazán a studené máslo nakrájené na kostičky. Přidáme také strouhanou kůru, jen tu oranžovou část. Necháme vše prozatím stranou...
Chřest opatrně omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme kuchyňským papírem. Odřízneme dřevnaté konce...
Výhonky oloupeme škrabkou (existují i speciální škrabky na chřest); velmi mladý a tenký zelený chřest není nutné loupat vůbec, ostatní oloupeme zhruba od poloviny délky, směrem od špičky dolů...
Chřest uvaříme na páře anebo v osolené vodě (zde se můžete podívat jak se chřest vaří). Chřest střední velikosti vaříme zhruba 8–10 minut. Můžeme do něj píchnout vidličkou, chřest by měl být měkký, ale celistvý a lehce křupavý...
Připravíme těsto na crumble: prsty rozmělníme nejprve máslo s parmazánem...
Poté drolíme s moukou, jako kdybychom počítali peníze. Pracujeme krátce, aby se máslo příliš neohřálo...
Drobenku rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v dobře předehřáté ventilované troubě na 180 °C po dobu 15 minut...
Gratinovací talíř jemně přetřeme olejem. Přidáme chřest a šunku...
Zakapeme olejem a jemně osolíme (není třeba, pokud jsme chřest vařili v osolené vodě)....
Nakonec posypeme drobenkou a pečeme dalších 10 minut ve statické troubě na 180 °C. Ihned podáváme.