Dort caprese (bez lepku)

Ingredience pro 8 osob

200 grMandle loupané
200 grKapičky z extra hořké čokolády
150 grMáslo
120 grMoučkový cukr
100 grBílky
80 grŽloutky
20 grCukr krupice
20 grHořké kakao

Obtížnost

Příprava: Vaření: Odpočinek:
45 min 45 min 1 hod

Cena


1.
200 g loupaných mandlí

Mandle rozprostřeme na plech a dáme pražit do dobře předehřáté trouby na 190°C po dobu pěti minut. Poté je vložíme do mrazáku a necháme kompletně vychladnout, bude to chtít asi 30 minut...

2.

Kulatou formu o průměru cirka 24 cm vymažeme máslem a vyložíme pečicím papírem...

3.
20 g moučkového cukru

Opražené a dobře vychladlé mandle vložíme do mixéru a společně s malým množstvím moučkového cukru rozmixujeme na jemný prášek. Mixujeme po krátkých intervalech, aby se mandle nezahřály a nepustily olej. V menším mixeru je lepší mandle mixovat na vícekrát...

4.
20 g hořkého kakaa

Kakao přesejeme a smícháme s mandlemi...

5.
150 g másla
100 g moučkového cukru

Změklé, ale plastické máslo vložíme do mísy a našleháme s moučkovým cukrem do světlé a lehké pěny...

6.
80 g žloutků (cirka 4 žloutky M)

Za stálého šlehání přidáme po jednom žloutku pokojové teploty. Před přidáním dalšího počkáme, až se ten předešlý správně emulgoval s máslem...

7.

Střídavě, po každém žloutku, přidáme zarovnanou lžíci směsi kakaa a mandlí; zakončíme žloutkem...

8.
200 g čokoládových kapiček

Jakmile je těsto dobře našlehané a krémové, jemným pohybem přimícháme čokoládové kapičky...

9.

Přimícháme, pomalu a jemně, zbylou směs kakaa a mandlí...

10.
100 g bílků (cirka 2 bílky M)
20 g krupicového cukru

Bílky s cukrem našleháme do pevné a lesklé hmoty...

11.

Stěrkou, pohybem směrem zespod nahoru, pěnu opatrně přimícháme k těstu...

12.

Těsto přemístíme do vymazané formy a stěrkou jemně zarovnáme...

13.

Pečeme v dobře předehřáté statické troubě (ne ventilované) na 160 °C po dobu 40–45 minut. Špičkou nože zkusíme, zdali je těsto upečeno. V momentě, kdy na noži není vidět syrové těsto, dort je upečen...

14.

Po vychladnutí posypeme moučkovým cukrem.