200 gr | Mandle loupané |
---|---|
200 gr | Kapičky z extra hořké čokolády |
150 gr | Máslo |
120 gr | Moučkový cukr |
100 gr | Bílky |
80 gr | Žloutky |
20 gr | Cukr krupice |
20 gr | Hořké kakao |
Obtížnost
Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
---|---|---|
45 min | 45 min | 1 hod |
Cena
Mandle rozprostřeme na plech a dáme pražit do dobře předehřáté trouby na 190°C po dobu pěti minut. Poté je vložíme do mrazáku a necháme kompletně vychladnout, bude to chtít asi 30 minut...
Kulatou formu o průměru cirka 24 cm vymažeme máslem a vyložíme pečicím papírem...
Opražené a dobře vychladlé mandle vložíme do mixéru a společně s malým množstvím moučkového cukru rozmixujeme na jemný prášek. Mixujeme po krátkých intervalech, aby se mandle nezahřály a nepustily olej. V menším mixeru je lepší mandle mixovat na vícekrát...
Kakao přesejeme a smícháme s mandlemi...
Změklé, ale plastické máslo vložíme do mísy a našleháme s moučkovým cukrem do světlé a lehké pěny...
Za stálého šlehání přidáme po jednom žloutku pokojové teploty. Před přidáním dalšího počkáme, až se ten předešlý správně emulgoval s máslem...
Střídavě, po každém žloutku, přidáme zarovnanou lžíci směsi kakaa a mandlí; zakončíme žloutkem...
Jakmile je těsto dobře našlehané a krémové, jemným pohybem přimícháme čokoládové kapičky...
Přimícháme, pomalu a jemně, zbylou směs kakaa a mandlí...
Bílky s cukrem našleháme do pevné a lesklé hmoty...
Stěrkou, pohybem směrem zespod nahoru, pěnu opatrně přimícháme k těstu...
Těsto přemístíme do vymazané formy a stěrkou jemně zarovnáme...
Pečeme v dobře předehřáté statické troubě (ne ventilované) na 160 °C po dobu 40–45 minut. Špičkou nože zkusíme, zdali je těsto upečeno. V momentě, kdy na noži není vidět syrové těsto, dort je upečen...
Po vychladnutí posypeme moučkovým cukrem.