Cizrnový koláč farinata

Ingredience pro 4 osoby

300 grCizrnová mouka
900 mlStudená voda
100 grOlivový olej extra panenský
10 grSůl

Obtížnost

Příprava: Vaření: Odpočinek:
5 min 25 min 4 hod

Cena


1.
900 ml studené vody
300 g cizrnové mouky

Do objemné mísy vlijeme vodu a za stálého a energického míchání, aby se nevytvořily hrudky, přisypeme mouku...

2.

Překryjeme potravinářskou folií a necháme odpočinout 4–10 hodin...

3.

Občas promícháme a odpěňovačkou odstraníme pěnu, která se na povrchu vytvořila...

4.
50 ml oleje
10 g soli

Zapneme si statickou (ne ventilovanou) troubu na 250 °C. Přidáme sůl a část oleje a dobře promícháme. Těsto má velmi tekutou podobu...

5.
50 ml oleje

Zbylým olejem důkladně přetřeme nepřilnavý plech...

6.

Těsto nalijeme doprostřed plechu...

7.

Vařečkou dobře promícháme, aby se olej a mouka stejnoměrně rozložily...

8.

Pečeme v dobře předehřáté statické troubě na 250 °C: 10 minut na nejnižší přihrádce a dalších 10–15 minut na přihrádce nejvyšší, dokud nezíská farinata oříškové zabarvení. Podáváme ji ihned, ještě horkou. Můžeme si ji vychutnat samotnou anebo s čerstvým salátem ochuceným vinaigrette a sýrovým talířem.