Hráškový krém | |
---|---|
1000 ml | Zeleninový vývar |
600 gr | Hrášek (čerstvý nebo mražený) |
100 gr | Sýr Parmigiano Reggiano (Grana Padano) |
30 gr | Máslo |
1 ks | Cibule |
3 lístky | Šalvěj |
p.p. | Sůl |
špetka | Čerstvě mletý pepř |
Kuřecí noky | |
200 gr | Kuřecí prsa |
100 ml | Sójová smetana (anebo smetana na vaření 12%) |
10 gr | Zázvor čerstvý |
3 snítky | Tymián |
2 lžíce | Olivový olej extra panenský |
1 lžíce | Balsamikový ocet |
špetka | Čerstvě mletý pepř |
p.p. | Sůl |
Obtížnost
Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
---|---|---|
25 min | 35 min | 30 min |
Cena
Zázvor zbavíme slupky...
A nastrouháme najemno...
Prsa očistíme od blan, kostí a přebytečného tuku...
Nakrájíme na kostičky a vložíme do misky...
Přidáme ocet, lístky tymiánu, nastrouhaný zázvor, sůl a čerstvě mletý pepř...
Čerstvé bylinky můžeme nahradit směsí Zázvorový tymián...
K sušeným bylinkám přidáme jen ocet a sůl...
Překryjeme potravinářskou fólií a necháme marinovat 30 minut v lednici...
Připravíme si slabší, ne příliš slaný vývar a udržujeme jej stále horký. Recept na domácí zeleninový vývar najdete zde...
Najemno nakrájenou cibuli necháme zesklovatět na másle. Restujeme ji na mírném ohni po dobu cirka 10 minut, aniž bychom ji nechali zhnědnout; díky tomu zůstane krásně sladká...
Přidáme hrášek, šalvěj a čerstvě mletý pepř a pár minut orestujeme...
Přilijeme horký vývar, přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme, dokud není hrášek měkký...
Odstavíme z ohně, přidáme nastrouhaný parmazán a ponorným mixerem anebo v mixeru důkladně rozmixujeme...
Přepasírujeme přes jemné sítko...
Podle potřeby dochutíme solí...
Marinádu z kuřete vylijeme, kuře vložíme do mixeru a začneme mixovat. Pramínkem přilijeme studenou smetanu a pokračujeme v mixování, dokud nezískáme pěnu...
Plech vyložíme pečicím papírem. Pomocí cukrářského sáčku (na jedno použití) s ozdobným nástavcem o průměru 10–12 mm a vytvoříme dlouhé pásky...
Zakapeme olejem a pečeme v dobře předehřáté ventilované troubě na 180 °C po dobu cirka 15 minut...
Necháme jemně vychladnout a nakrájíme na noky. Eventuálně dochutíme solí...
Ozdobíme lístky tymiánu a kapkou olivového oleje a podáváme teplý, v horkých letních měsících i vlažný nebo studený. Jako vhodnou přílohu podáváme celozrnné pečivo. Uchováme v lednici v neprodyšné nádobě maximálně 2 dny...