Hráškový krém a marinované kuřecí noky

Ingredience pro 4 osoby

Hráškový krém
1000 mlZeleninový vývar
600 grHrášek (čerstvý nebo mražený)
100 grSýr Parmigiano Reggiano (Grana Padano)
30 grMáslo
1 ksCibule
3 lístkyŠalvěj
p.p.Sůl
špetkaČerstvě mletý pepř
Kuřecí noky
200 grKuřecí prsa
100 mlSójová smetana (anebo smetana na vaření 12%)
10 grZázvor čerstvý
3 snítkyTymián
2 lžíceOlivový olej extra panenský
1 lžíceBalsamikový ocet
špetkaČerstvě mletý pepř
p.p.Sůl

Obtížnost

Příprava: Vaření: Odpočinek:
25 min 35 min 30 min

Cena


1.
KUŘECÍ NOKY 1
10 g čerstvého zázvoru

Zázvor zbavíme slupky...

2.

 A nastrouháme najemno...

3.
200 g kuřecího masa

Prsa očistíme od blan, kostí a přebytečného tuku...

4.

Nakrájíme na kostičky a vložíme do misky...

5.
1 lžíce balsamikového octu
3 snítky tymiánu
1 zarovnaná kávová lžička soli (3 g)
špetka čerstvého pepře

Přidáme ocet, lístky tymiánu, nastrouhaný zázvor, sůl a čerstvě mletý pepř...

6.

Čerstvé bylinky můžeme nahradit směsí Zázvorový tymián...

7.
1 čajová lžička Zázvorového tymiánu (zarovnaná, 5 g)
1 lžíce balsamikového octu
1 kávová lžička soli (zarovnaná, 3 g)

K sušeným bylinkám přidáme jen ocet a sůl...

8.

Překryjeme potravinářskou fólií a necháme marinovat 30 minut v lednici...

9.
HRÁŠKOVÝ KRÉM
1000 ml zeleninového vývaru

Připravíme si slabší, ne příliš slaný vývar a udržujeme jej stále horký. Recept na domácí zeleninový vývar najdete zde...

10.
1 malá cibule
30 g másla

Najemno nakrájenou cibuli necháme zesklovatět na másle. Restujeme ji na mírném ohni po dobu cirka 10 minut, aniž bychom ji nechali zhnědnout; díky tomu zůstane krásně sladká...

11.
600 g hrášku
3 lístky šalvěje
špetka čerstvého pepře

Přidáme hrášek, šalvěj a čerstvě mletý pepř a pár minut orestujeme...

12.

Přilijeme horký vývar, přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme, dokud není hrášek měkký...

13.
100 g parmazánu

Odstavíme z ohně, přidáme nastrouhaný parmazán a ponorným mixerem anebo v mixeru důkladně rozmixujeme...

14.

Přepasírujeme přes jemné sítko...

15.
sůl podle potřeby

Podle potřeby dochutíme solí...

16.
KUŘECÍ NOKY 2
100 ml smetany

Marinádu z kuřete vylijeme, kuře vložíme do mixeru a začneme mixovat. Pramínkem přilijeme studenou smetanu a pokračujeme v mixování, dokud nezískáme pěnu...

17.

Plech vyložíme pečicím papírem. Pomocí cukrářského sáčku (na jedno použití) s ozdobným nástavcem o průměru 10–12 mm a vytvoříme dlouhé pásky...

18.
2 lžíce olivového oleje

Zakapeme olejem a pečeme v dobře předehřáté ventilované troubě na 180 °C po dobu cirka 15 minut...

19.
sůl podle potřeby

Necháme jemně vychladnout a nakrájíme na noky. Eventuálně dochutíme solí...

20.

Ozdobíme lístky tymiánu a kapkou olivového oleje a podáváme teplý, v horkých letních měsících i vlažný nebo studený. Jako vhodnou přílohu podáváme celozrnné pečivo. Uchováme v lednici v neprodyšné nádobě maximálně 2 dny...