Neapolské casatiello

Ingredience pro 12 osob

Těsto
700 grHladká mouka typu 00
300-350 mlVlažná voda
150 grŠkvařené vepřové sádlo
25 grČerstvé droždí
10 grCukr krupice
10 grSůl
špetkaČerstvě mletý pepř
Náplň
200 grUzenina (šunka, salám, mortadella, pancetta)
200 grTvrdý sýr (Emmental)
50 grSýr Pecorino zralý (Parmigiano Reggiano)
Na ozdobení
5 ksVejce
1/2 ksVejce

Obtížnost

Příprava: Vaření: Odpočinek:
60 min 50 min 4 hod

Cena


1.
50 ml vlažné vody
25 g čerstvého droždí

Droždí nadrobíme do vlažné vody a mícháme, dokud se nerozpustí...

2.
300 ml vlažné vody
10 g soli (2 zarovnané čajové lžičky)

Ve zbylém množství rozpustíme sůl...

3.
700 g hladké mouky 00

Mouku přesejeme do velké mísy. Těsto můžeme připravit také v planetárním robotu s hnětacím hákem...

4.
150 g sádla
čerstvě mletý pepř

Přidáme změklé sádlo, rozpuštěné droždí, vodu se solí a štědrou dávku čerstvě mletého pepře...

5.

Rukama vše smícháme...

6.

Pokračujeme v mísení na vále nejméně 10–15 minut...

7.

Dokud nezískáme jednotvárné, hebké a nelepící se těsto, na dotek měkké jako ušní lalok...

8.
sádlo na vymazání

Přemístíme do čisté mísy vymazané sádlem, překryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout na teplém místě, dokud alespoň nezdvojnásobí svůj objem, cirka 2–3 hodiny...

9.
200 g tvrdého sýru
200 g uzeniny
50 g pecorina (parmazánu)

Uzeninu a tvrdý sýr nakrájíme na menší kostičky. Pecorino anebo parmazán nastrouháme...

10.

Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněný vál...

11.

A rozválíme do šířky. Zde bychom si měli odkrojit malý pásek těsta, který nám bude sloužit k překrytí vajec, na což jsem zapomněla...

12.

Těsto posypeme nejprve strouhaným sýrem...

13.

Poté přidáme také na kostičky nakrájený sýr a uzeninu...

14.

Srolujeme...

15.
sádlo na vymazání formy

Opatrně ho vložíme do bábovkové formy štědře vymazané sádlem...

16.

Konce přeložíme přes sebe. Překryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě, dokud těsto nezaplní formu a nezačne ji převyšovat, cirka 1-2 hodiny...

17.
5 vajec

Ozdobíme omytými a osušenými syrovými vejci (během pečení se uvaří natvrdo)...

18.

Tímto způsobem bychom měli vejce překrýt těstem, které jsme si dali bokem a na které jsem zapomněla...

19.
1/2 vejce

Pomažeme rozkvedlaným vejcem...

20.

Pečeme v dobře předehřáté statické (ne ventilované) troubě na 200 °C po dobu 50 minut. Náš casatiello můžeme servírovat vlažný anebo studený. Uchováme, překrytý potravinářskou fólií, na chladném místě anebo v lednici 4 dny.