| Těsto | |
|---|---|
| 700 gr | Hladká mouka typu 00 |
| 300-350 ml | Vlažná voda |
| 150 gr | Škvařené vepřové sádlo |
| 25 gr | Čerstvé droždí |
| 10 gr | Cukr krupice |
| 10 gr | Sůl |
| špetka | Čerstvě mletý pepř |
| Náplň | |
| 200 gr | Uzenina (šunka, salám, mortadella, pancetta) |
| 200 gr | Tvrdý sýr (Emmental) |
| 50 gr | Sýr Pecorino zralý (Parmigiano Reggiano) |
| Na ozdobení | |
| 5 ks | Vejce |
| 1/2 ks | Vejce |
Obtížnost
| Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
|---|---|---|
| 60 min | 50 min | 4 hod |
Cena
1.
Droždí nadrobíme do vlažné vody a mícháme, dokud se nerozpustí...
2.
Ve zbylém množství rozpustíme sůl...
3.
Mouku přesejeme do velké mísy. Těsto můžeme připravit také v planetárním robotu s hnětacím hákem...
4.
Přidáme změklé sádlo, rozpuštěné droždí, vodu se solí a štědrou dávku čerstvě mletého pepře...
5.
Rukama vše smícháme...
6.
Pokračujeme v mísení na vále nejméně 10–15 minut...
7.
Dokud nezískáme jednotvárné, hebké a nelepící se těsto, na dotek měkké jako ušní lalok...
8.
Přemístíme do čisté mísy vymazané sádlem, překryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout na teplém místě, dokud alespoň nezdvojnásobí svůj objem, cirka 2–3 hodiny...
9.
Uzeninu a tvrdý sýr nakrájíme na menší kostičky. Pecorino anebo parmazán nastrouháme...
10.
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněný vál...
11.
A rozválíme do šířky. Zde bychom si měli odkrojit malý pásek těsta, který nám bude sloužit k překrytí vajec, na což jsem zapomněla...
12.
Těsto posypeme nejprve strouhaným sýrem...
13.
Poté přidáme také na kostičky nakrájený sýr a uzeninu...
14.
Srolujeme...
15.
Opatrně ho vložíme do bábovkové formy štědře vymazané sádlem...
16.
Konce přeložíme přes sebe. Překryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě, dokud těsto nezaplní formu a nezačne ji převyšovat, cirka 1-2 hodiny...
17.
Ozdobíme omytými a osušenými syrovými vejci (během pečení se uvaří natvrdo)...
18.
Tímto způsobem bychom měli vejce překrýt těstem, které jsme si dali bokem a na které jsem zapomněla...
19.
Pomažeme rozkvedlaným vejcem...
20.
Pečeme v dobře předehřáté statické (ne ventilované) troubě na 200 °C po dobu 50 minut. Náš casatiello můžeme servírovat vlažný anebo studený. Uchováme, překrytý potravinářskou fólií, na chladném místě anebo v lednici 4 dny.