Vol-au-vent se sýrovým fondue a zeleninovým ratatouille

Ingredience pro 5 osob

450 grListové těsto
1/2 ksVejce M
Ratatouille
1/2 ksCibule
100 grČervená paprika
100 grMrkev
100 grLilek
100 grCuketky
2 lžíceOlivový olej extra panenský
p.p.Sůl
Fondue
125 grSýr Gruyére
100 mlČerstvé plnotučné mléko
30 grŽloutek
15 grMáslo
5 grHladká mouka

Obtížnost

Příprava: Vaření: Odpočinek:
45 min 25 min 15 min

Cena


1.
VOL-AU-VENT
450 g listového těsta

Pokud máme listové těsto vcelku, odkrojíme ¼ a tuto vyválíme na pomoučněném vále na plát tenký 2 mm. Vždy pracujeme se studeným těstem...

2.

Propícháme na více místech vidličkou...

3.

Kulatým vykrajovátkem o rozměru 5,5 cm vykrojíme kolečka (měli bychom jich získat cirka 10 ks)...

4.
1/2 vejce

Položíme je na plech vyložený pečicím papírem a přetřeme rozkvedlaným vejcem...

5.

Zbylé ¾ těsta vyválíme na tloušťku 8 mm...

6.

Bez toho, abychom je propichovali vidličkou, vykrojíme kolečka o stejné velikosti jako ta předešlá – 5,5 cm (opět bychom měli získat cirka 10 ks)...

7.

Menším vykrajovátkem o průměru 3,5 cm vykrojíme uprostřed otvor...

8.

Tyto pak položíme na kolečka, které již máme na plechu...

9.

Vidličkou jemně přejedeme po okrajích a vytvoříme ozdobné vroubkování.  Vejcem již nepotíráme, snížilo by to růst našich vol-au-vent do výšky...

10.

Pečeme v dobře předehřáté ventilované troubě na 190 °C po dobu cirka 15 minut, dokud nejsou dozlatova upečené. Necháme vychladnout...

11.

V případě, že jsme listové těsto koupili již vyválené, vykrojíme kolečka stejné velikosti a stejné tloušťky. Pro jeden vol-au-vent budeme potřebovat 5 koleček tak, aby jeho celková výška byla 1 cm . Jen spodní kolečko propícháme vidličkou a přetřeme žloutkem...

12.

Ostatní 4 kolečka spojíme dohromady, aniž bychom je potírali, a přimáčkneme k sobě...

13.

Uprostřed vykrojíme otvor a pokračujeme stejně jako v bodě 8 - 10...

14.
RATATOUILLE
100 g červené papriky
100 g cuketek
100 g mrkve
100 g lilku

Zeleninu důkladně omyjeme, osušíme a nakrájíme na velmi malé kostičky o průměru cirka 0,5 cm...

15.
2 lžíce oleje
1/2 cibule

Cibulku oloupeme, nakrájíme najemno a necháme pozvolna zesklovatět na rozehřátém oleji...

16.
sůl

Přidáme zeleninu a na středním ohni restujeme, dokud není měkká, ale celistvá a křupavá. Dochutíme solí...

17.
FONDUE
125 g sýru
100 ml plnotučného mléka
5 g hladké mouky (1 zarovnaná polévková lžíce)

Do hrnce vložíme na kostičky nakrájený sýr, přidáme zarovnanou lžíci hladké mouky a přelijeme mlékem (použijte čerstvé plnotučné mléko, aby jste měli omáčku dostatečně hustou)...

18.

Za stálého míchání vaříme, dokud se sýr kompletně neroztaví...

19.
30 g žloutků (cirka 1,5 žloutek ze středního vejce)
15 g másla

Odstavíme z ohně a za stálého šlehání přidáme ořech másla a žloutky...

20.

Nakonec uhladíme a emulgujeme tyčovým mixérem...

21.

Nyní můžeme dokončit naše vol-au-vent. Pokud je budeme servírovat teplé, naplníme je těsně před podáváním. V případě, že je budeme podávat studené, plníme fondue a zeleninou až po vychladnutí, listové těsto tak nenavlhne a déle vydrží. Začneme lžící sýrového fondue a zakončíme zeleninou...

22.
Jak využit zbytky listového těsta

Pokud nám zbylo hodně těsta, můžeme si z něj udělat malé pizzy, stačí kapka rajčatové omáčky navíc.  Vol-au-vent z odřezků již nejsou hezké, během pečení mají totiž tendenci se deformovat. Listové těsto je možné znovu zpracovat tímto způsobem: odřezky naskládáme na sebe bez toho, abychom těsto hnětli...

23.

Takto nahromaděné těsto znovu vyválíme na plát 2–3 mm tlustý...

24.

Během válení okraje těsta několikrát přeložíme...

25.

Vykrajovátkem vykrojíme kolečka a položíme je na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme ve ventilované troubě na 190 °C po dobu 7 minut...

26.

Částečně upečené pizzy uprostřed promáčkneme...

27.

Zaplníme rajčatovým pyré, ochuceným kapkou olivového oleje, solí, bazalkou anebo oregánem...

28.

Pečeme dalších 15 minut cirka, dokud nejsou pizzy upečené.