450 gr | Listové těsto |
---|---|
1/2 ks | Vejce M |
Ratatouille | |
1/2 ks | Cibule |
100 gr | Červená paprika |
100 gr | Mrkev |
100 gr | Lilek |
100 gr | Cuketky |
2 lžíce | Olivový olej extra panenský |
p.p. | Sůl |
Fondue | |
125 gr | Sýr Gruyére |
100 ml | Čerstvé plnotučné mléko |
30 gr | Žloutek |
15 gr | Máslo |
5 gr | Hladká mouka |
Obtížnost
Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
---|---|---|
45 min | 25 min | 15 min |
Cena
Pokud máme listové těsto vcelku, odkrojíme ¼ a tuto vyválíme na pomoučněném vále na plát tenký 2 mm. Vždy pracujeme se studeným těstem...
Propícháme na více místech vidličkou...
Kulatým vykrajovátkem o rozměru 5,5 cm vykrojíme kolečka (měli bychom jich získat cirka 10 ks)...
Položíme je na plech vyložený pečicím papírem a přetřeme rozkvedlaným vejcem...
Zbylé ¾ těsta vyválíme na tloušťku 8 mm...
Bez toho, abychom je propichovali vidličkou, vykrojíme kolečka o stejné velikosti jako ta předešlá – 5,5 cm (opět bychom měli získat cirka 10 ks)...
Menším vykrajovátkem o průměru 3,5 cm vykrojíme uprostřed otvor...
Tyto pak položíme na kolečka, které již máme na plechu...
Vidličkou jemně přejedeme po okrajích a vytvoříme ozdobné vroubkování. Vejcem již nepotíráme, snížilo by to růst našich vol-au-vent do výšky...
Pečeme v dobře předehřáté ventilované troubě na 190 °C po dobu cirka 15 minut, dokud nejsou dozlatova upečené. Necháme vychladnout...
V případě, že jsme listové těsto koupili již vyválené, vykrojíme kolečka stejné velikosti a stejné tloušťky. Pro jeden vol-au-vent budeme potřebovat 5 koleček tak, aby jeho celková výška byla 1 cm . Jen spodní kolečko propícháme vidličkou a přetřeme žloutkem...
Ostatní 4 kolečka spojíme dohromady, aniž bychom je potírali, a přimáčkneme k sobě...
Uprostřed vykrojíme otvor a pokračujeme stejně jako v bodě 8 - 10...
Zeleninu důkladně omyjeme, osušíme a nakrájíme na velmi malé kostičky o průměru cirka 0,5 cm...
Cibulku oloupeme, nakrájíme najemno a necháme pozvolna zesklovatět na rozehřátém oleji...
Přidáme zeleninu a na středním ohni restujeme, dokud není měkká, ale celistvá a křupavá. Dochutíme solí...
Do hrnce vložíme na kostičky nakrájený sýr, přidáme zarovnanou lžíci hladké mouky a přelijeme mlékem (použijte čerstvé plnotučné mléko, aby jste měli omáčku dostatečně hustou)...
Za stálého míchání vaříme, dokud se sýr kompletně neroztaví...
Odstavíme z ohně a za stálého šlehání přidáme ořech másla a žloutky...
Nakonec uhladíme a emulgujeme tyčovým mixérem...
Nyní můžeme dokončit naše vol-au-vent. Pokud je budeme servírovat teplé, naplníme je těsně před podáváním. V případě, že je budeme podávat studené, plníme fondue a zeleninou až po vychladnutí, listové těsto tak nenavlhne a déle vydrží. Začneme lžící sýrového fondue a zakončíme zeleninou...
Pokud nám zbylo hodně těsta, můžeme si z něj udělat malé pizzy, stačí kapka rajčatové omáčky navíc. Vol-au-vent z odřezků již nejsou hezké, během pečení mají totiž tendenci se deformovat. Listové těsto je možné znovu zpracovat tímto způsobem: odřezky naskládáme na sebe bez toho, abychom těsto hnětli...
Takto nahromaděné těsto znovu vyválíme na plát 2–3 mm tlustý...
Během válení okraje těsta několikrát přeložíme...
Vykrajovátkem vykrojíme kolečka a položíme je na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme ve ventilované troubě na 190 °C po dobu 7 minut...
Částečně upečené pizzy uprostřed promáčkneme...
Zaplníme rajčatovým pyré, ochuceným kapkou olivového oleje, solí, bazalkou anebo oregánem...
Pečeme dalších 15 minut cirka, dokud nejsou pizzy upečené.