Velikonoční brioches

Ingredience pro 6 osob

280 grHladká mouka typu 00
70 grMouka Manitoba 00
110 grVejce
100 grMáslo
60 mlČerstvé mléko plnotučné
50 grCukr krupice
10 grČerstvé droždí
1 ksCitron
3 grSůl
Na pomazání
1 lžičkaSemínkový olej
1/2 ksVejce M
1 lžíceČerstvé plnotučné mléko
Na ozdobení
p.p.Duhové kuličky anebo zdobení
6 ksVejce M

Obtížnost

Příprava: Vaření: Odpočinek:
1 hod 20 min 6 hod

Cena


1.
10 g čerstvého droždí
60 ml mléka

Droždí nadrobíme do vlažného mléka a mícháme dokud se nerozpustí...

2.
70 g mouky Manitoby
230 g mouky 00
1 zarovnaná kávová lžička soli (3 g)
50 g cukru krupice

Část mouky 00 a mouku Manitobu přesejeme do mísy. Přidáme cukr a sůl a promícháme...

3.
110 g vajec (cirka 2 vejce M)

Přilijeme rozpuštěné droždí a rozkvedlané vejce...

4.

Rozmícháme nejprve vařečkou a poté rukama, dobu nezbytně nutnou, aby se vejce absorbovalo do mouky. Získáme lepkavé těsto...

5.

Překryjeme folií a necháme odpočinout při pokojové teplotě 2 hodiny...

6.

Každých 30 minut, stěrkou anebo vařečkou, těsto na okrajích podebereme a přeložíme směrem do centra, kolem dokola celé mísy (cirka 8x)...

7.
100 g másla

30 minut před koncem (v horkých dnech 15 minut) nakrájíme máslo na kostičky a necháme při pokojové teplotě, aby částečně povolilo, aniž by příliš změklo...

8.

Po dvou hodinách těsto přemístíme do planetární mísy...

9.
1 citronová kůra (chemicky neošetřena v Bio kvalitě)

Přidáme nastrouhanou citronovou kůru; jen její žlutou část...

10.

Robota zapneme na střední rychlost a po částech přidáme změklé máslo...

11.

Jakmile se máslo stejnoměrně vmíchalo do těsta, rychlost snížíme...

12.
50 g mouky 00 (cirka)

Necháme hníst, dokud těsto nevytvoří lesklý, jednotvárný bochánek, který se odlepuje od stěn mísy. Pokud je těsto příliš řídké, pozvolna přidáme zbývající mouku, dokud nezískáme požadovanou konzistenci. Necháme pomalu hníst 7-10 minut...

13.
olej na vymazání

Hotový bochánek přemístíme do olejem vymazané mísy, překryjeme folií a dáme na 2 - 3 hodiny do lednice. Odpočinek v lednici je velmi důležitý, s těstem se nám bude následně lépe pracovat...

14.

Odpočinuté těsto položíme na jemně pomoučněný vál a dáme mu formu bochánku...

15.

Bochánek rozdělíme na 6 stejných dílů a každý díl ještě napůl...

16.

Každý díl vyválíme do délky cirka 40 cm. Mezitímco pracujeme s jedním, ostatní ponecháme v lednici...

17.

Spojíme konce na jedné straně...

18.

Zapleteme...

19.

Důkladně spojíme oba konce pletence...

20.
6 vajec M

Pletence pokládáme na plech vyložený pečicím papírem, jeden vzdálen od druhého. Do centra vložíme dobře omyté a osušené vejce. Necháme kynout 1,5 - 2 hodiny v troubě, dokud nezdvojnásobí svůj obsah...

21.
1/2 vejce
1 lžíce mléka

Jakmile jsou pletence nakynuté, vytáhneme je a troubu zapneme na 200 °C (statický, ne ventilovaný program). Do trouby ihned vložíme kastrolek, který zaplníme vařicí vodou, těsně předtím než budeme dávat pletence péct. Pletence důkladně pomažeme rozkvedlaným vejcem s kapkou mléka...

22.
Duhové kuličky anebo zdobení

A nakonec je posypeme zdobením...

23.

Pečeme v dobře rozehřáté troubě na 200 °C po dobu 16-20 minut. Necháme vychladnout na mřížce, poté je uchováme v neprodyšné nádobě 3-4 dny.

24.

Po zbytek roku si místo velikonočních pletenců můžeme udělat brioche: na mírně pomoučněném vále těsto rozválíme na tloušťku cca 7-8 mm...

25.

Rádýlkem vykrojíme trojúhelníky o rozměru 7x15 cm...

26.

Od širšího konce srolujeme...

27.

Položíme na plech vyložený pečicím papírem. Ze zbytků můžeme uplést mini vánočku. Dále postupujeme stejně jako v bodech 20 - 23...

28.

Namísto zdobení posypeme granulovaným cukrem...

29.

Vychladlé brioche můžeme, pomocí cukrářského sáčku, naplnit vanilkovým krémem anebo marmeládou...

30.

Nechejte si chutnat!!!