| 16 ks | Cannelloni |
|---|---|
| 500 gr | Čerstvý špenát |
| 350 gr | Ricotta |
| 50 gr | Sýr Parmigiano Reggiano (Grana Padano) |
| 2 ks | Vejce M |
| 2 lžíce | Olivový olej extra panenský |
| 1 stroužek | Česnek |
| p.p. | Sůl |
| Bešamel | |
| 1000 ml | Čerstvé polotučné mléko |
| 70 gr | Hladká mouka |
| 70 gr | Máslo |
| p.p. | Sůl |
| špetka | Muškátový oříšek |
Obtížnost
| Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
|---|---|---|
| 20 min | 50 min | 0 min |
Cena
1.
Připravíme si bešamel z výše uvedených ingrediencí (recept a postup naleznete zde). Kupovaný bešamel před použitím zahřejeme, aby se nám s ním snadněji pracovalo (750 g kupované omáčky postačí)...
2.
Špenát zbavíme kořenů, tuhých a silných stonků, zvadlých a žlutých listů. Důkladně listy omyjeme pod tekoucí vodou a necháme okapat...
3.
V hluboké pánvi rozehřejeme olej, přidáme oloupaný a nožem zamáčknutý česnek a necháme krátce orestovat. Po částech přidáme listy špenátu...
4.
Dvěma vařečkami špenát obracíme, aby se rovnoměrně smíchal s olejem. Překryjeme pokličkou a na nízkém ohni povaříme 4-5 minut...
5.
Uvařený špenát vyklopíme na plech a necháme vychladnout. Česnek odstraníme...
6.
Poté ho rukama důkladně vyždímáme...
7.
Vyždímaný špenát rozmixujeme anebo nasekáme najemno...
8.
Vložíme ho do mísy, přidáme vejce, ricottu a parmazán...
9.
Vše důkladně promícháme. Dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem...
10.
Na dno zapékací mísy naneseme vrstvu bešamelu...
11.
Pomocí cukrářského sáčku z obou stran cannelloni naplníme...
12.
Pokládáme jeden vedle druhého do zapékací mísy; mezi jednotlivými cannelloni necháme pár milimetrů odstup...
13.
Důkladně těstoviny pokryjeme bešamelem. (Pro ještě mlsnější pokrm, omáčku můžeme hojně posypat parmazánem)...
14.
Dáme zapéct do ventilované trouby na 170 °C (statické na 180 °C) na 25 minut. Pět minut necháme cannelloni pod grilem, abychom získali křupavou krustu. Podáváme ihned.
15.
Pokud připravujeme cannelloni z lasagní, uvařené lasagne naplníme...
16.
a srolujeme. Vše ostatní zůstává stejné.