Špagety all'amatriciana

Ingredience pro 4 osoby

500 grŠpagety
125 grGuanciale (pancetta)
400 grLoupaná rajčata (pomodori pelati)
100 grSýr Pecorino zralý (Parmigiano Reggiano)
50 mlBílé suché víno
1 ksSušená pálivá paprička
1 lžíceOlivový olej extra panenský
p.p.Sůl

Obtížnost

Příprava: Vaření: Odpočinek:
10 min 15 min 0 min

Cena


1.

Nejprve si postavíme vodu na těstoviny. Špagety anebo bucatini?...

2.
125 g guanciale anebo pancetta

Guanciale anebo pancettu nakrájíme nejprve na plátky silné 0,5 cm, poté na proužky stejné šířky...

3.
400 g loupaných rajčat

Loupaná rajčata dáme do pasírovačky (anebo hrubého síta) a přepasírujeme...

4.
100 g sýru

Pecorino anebo parmazán rozmixujeme anebo nastrouháme najemno...

5.
1 lžíce oleje
1 pálivá paprička

Do studené pánve dáme olej, celou pálivou papričku a nakrájený guanciale...

6.
50 ml bílého vína

Na silném ohni krátce orestujeme dokřupava. Poté přilijeme víno a necháme odpařit...

7.

Odpěňovačkou dobře odkapané guanciale vytáhneme a dáme bokem. Překryjeme alobalem a necháme v teple, aby se nevysušil...

8.

Do stejné pánve nyní přidáme rajčata, špetku soli a na středním ohni povaříme dokud omáčka nezhoustne a neodpaří se přebytečná voda...

9.
500 g těstovin
sůl

 Jakmile voda na těstoviny vře, osolíme ji, vhodíme do ní špagety a uvaříme „al dente“...

10.

Z hotové rajčatové omáčky odstraníme papričku a přidáme do ní guanciale...

11.

Těstoviny scedíme a vložíme do mísy. Přidáme sýr a promícháme, necháme pár sekund odpočinout...

12.

Nakonec smícháme s omáčkou a ihned podáváme.