| 350 gr | Hladká mouka typu 00 |
|---|---|
| 50 gr | Cukr krupice |
| 2 ks | Vejce M |
| 50 gr | Máslo |
| 50 ml | Bílé víno |
| 1 ks | Vanilkový lusk |
| špetka | Sůl |
| Na smažení | |
| 500 ml | Arašídový olej |
| Na ozdobení | |
| p.p. | Moučkový cukr |
| p.p. | Čokoláda |
Obtížnost
| Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
|---|---|---|
| 60 min | 20 min | 30 min |
Cena
1.
Do větší mísy přesejeme mouku. Můžeme použít kuchyňského robota s hnětacím hákem: na nejnižší rychlost necháme pracovat cirka 10 minut...
2.
Vanilkový lusk podélně nařízneme a neostrou hranou nože setřeme semínka, která přidáme k mouce. Lusk odstraníme...
3.
Přidáme také cukr, vejce, sůl a změklé máslo. Nakonec přilijeme bílé víno...
4.
Nejprve těsto zapracujeme vidličkou, dokud se všechny tekutiny neabsorbují do mouky...
5.
Pokračujeme rukama...
6.
Jakmile všechny ingredience drží pohromadě, těsto přemístíme na pomoučněný vál a mísíme jej cirka 10 minut...
7.
Získáme jednotvárné, tužší, ale tvárné těsto. Bochánek zabalíme do potravinové fólie a necháme odpočinout při pokojové teplotě nejméně 30 minut...
8.
Nyní těsto rozdělíme na 4 díly...
9.
Jeden díl jemně zplošníme, dobře pomoučníme a na nejširší tloušťku těsto vytvarujeme strojkem na těstoviny...
10.
Přeložíme, pomoučníme a takto pokračujeme, vždy o jednu tloušťku méně, až docílíme 2 mm (předposlední)...
11.
Pokud strojek nemáme, těsto vyválíme válečkem na 2 mm tloušťku...
12.
Rádýlkem na těsto vykrajujeme obdélníky o rozměru cirka 5 x 12 cm...
13.
Uprostřed vykrojíme dvě podélné čárky. Pokládáme na pomoučněný ubrus, anebo plech vyložený pečicím papírem. Překryjeme utěrkou...
14.
V hlubší pánvi rozehřejeme olej na teplotu mezi 170–180 °C (ne více), použijeme kuchyňský teploměr pro lepší kontrolu teploty. Můžeme použít i fritovací hrnec s čistým olejem. Vždy po několika málo kusech, aniž by se překrývaly, smažíme chiacchiere 3 minuty...
15.
V polovině času je obrátíme. Bubliny, které se na těstě tvoří, znamenají, že se chiacchiere perfektně povedly...
16.
Děrovanou naběračkou je vyndáme z oleje a položíme na talíř vyložený kuchyňským papírem, který nasaje přebytečný tuk...
17.
Vychladlé chiacchiere hojně pocukrujeme...
18.
Můžeme je také polít roztavenou čokoládou. Podáváme ihned. Uchováme 2–3 dny v papírovém sáčku...