Špenátové špecle

Ingredience pro 4 osoby

250 grHladká mouka
400 grČerstvý špenát
100 mlČerstvé polotučné mléko
2 ksVejce M
1 ksŽloutek M
10 grMáslo
5 grSůl
špetkaMuškátový oříšek
K ochucení
70 grMáslo
60 grSýr Parmigiano Reggiano (Grana Padano)
5 lístkůŠalvěj

Obtížnost

Příprava: Vaření: Odpočinek:
25 min 5 min 0 min

Cena


1.
400 g čerstvého nebo mraženého špenátu

Špenát zbavíme kořenů a poničených listů a důkladně ho omyjeme pod tekoucí vodou...

2.
200 ml vody
větší špetka soli

Špenát povaříme 4–5 minut  v menším množství jemně osolené vody. Vkládáme listy do hrnce po částech, promícháváme; postupně se nám tam vměstná celé množství...

3.

Uvařený špenát scedíme a rozložíme na plech, aby nám rychleji zchladl...

4.

Poté ho rukama důkladně vymačkáme...

5.
200 g uvařeného a vymačkaného špenátu
100 ml mléka
2 vejce M
1 žloutek M
10 g másla
špetka muškátového oříšku
1 zarovnaná čajová lžička soli (5 g)

Špenát společně se studeným mlékem, vejci, lžící rozpuštěného másla, solí a muškátovým oříškem vložíme do mixéru a rozmixujeme najemno...

6.
250 g hladké mouky

Získanou kaši přemístíme do mísy. Přidáme po částech mouku a vařečkou mícháme, dokud nezískáme jednotvárné těsto střední konzistence...

7.

Pokud je těsto příliš tuhé, přidáme lžíci mléka anebo vody, pokud je příliš řídké, poprášíme moukou. Hotové těsto dáme bokem odpočinout a mezitím si postavíme vodu...

8.
70 g másla
5 lístků šalvěje

Připravíme si také omáčku. V hlubší pánvi necháme rozpustit máslo, přidáme omytou a osušenou šalvěj a na nízkém ohni orestujeme, dokud máslo nezačne hnědnout a vonět. Poté oheň vypneme...

9.

Vroucí vodu osolíme a pomocí struhadla na halušky vytváříme noky, které necháme padat přímo do vody...

10.

Můžeme použít také lis na brambory...

11.

Špecle jsou uvařené, jakmile vyplavou na povrch. Děrovanou naběračkou je vyndáme z vody, vložíme do cedníku a propláchneme studenou vodou...

12.

Poté je vhodíme do pánve s máslem. Jakmile jsou všechny špecle uvařené, na nízkém ohni je s máslem minutku prohřejeme...

13.
60 g sýru

Posypeme čerstvým parmazánem...

14.

Ihned podáváme.