250 gr | Hladká mouka |
---|---|
400 gr | Čerstvý špenát |
100 ml | Čerstvé polotučné mléko |
2 ks | Vejce M |
1 ks | Žloutek M |
10 gr | Máslo |
5 gr | Sůl |
špetka | Muškátový oříšek |
K ochucení | |
70 gr | Máslo |
60 gr | Sýr Parmigiano Reggiano (Grana Padano) |
5 lístků | Šalvěj |
Obtížnost
Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
---|---|---|
25 min | 5 min | 0 min |
Cena
Špenát zbavíme kořenů a poničených listů a důkladně ho omyjeme pod tekoucí vodou...
Špenát povaříme 4–5 minut v menším množství jemně osolené vody. Vkládáme listy do hrnce po částech, promícháváme; postupně se nám tam vměstná celé množství...
Uvařený špenát scedíme a rozložíme na plech, aby nám rychleji zchladl...
Poté ho rukama důkladně vymačkáme...
Špenát společně se studeným mlékem, vejci, lžící rozpuštěného másla, solí a muškátovým oříškem vložíme do mixéru a rozmixujeme najemno...
Získanou kaši přemístíme do mísy. Přidáme po částech mouku a vařečkou mícháme, dokud nezískáme jednotvárné těsto střední konzistence...
Pokud je těsto příliš tuhé, přidáme lžíci mléka anebo vody, pokud je příliš řídké, poprášíme moukou. Hotové těsto dáme bokem odpočinout a mezitím si postavíme vodu...
Připravíme si také omáčku. V hlubší pánvi necháme rozpustit máslo, přidáme omytou a osušenou šalvěj a na nízkém ohni orestujeme, dokud máslo nezačne hnědnout a vonět. Poté oheň vypneme...
Vroucí vodu osolíme a pomocí struhadla na halušky vytváříme noky, které necháme padat přímo do vody...
Můžeme použít také lis na brambory...
Špecle jsou uvařené, jakmile vyplavou na povrch. Děrovanou naběračkou je vyndáme z vody, vložíme do cedníku a propláchneme studenou vodou...
Poté je vhodíme do pánve s máslem. Jakmile jsou všechny špecle uvařené, na nízkém ohni je s máslem minutku prohřejeme...
Posypeme čerstvým parmazánem...
Ihned podáváme.