| 250 gr | Hladká mouka |
|---|---|
| 400 gr | Čerstvý špenát |
| 100 ml | Čerstvé polotučné mléko |
| 2 ks | Vejce M |
| 1 ks | Žloutek M |
| 10 gr | Máslo |
| 5 gr | Sůl |
| špetka | Muškátový oříšek |
| K ochucení | |
| 70 gr | Máslo |
| 60 gr | Sýr Parmigiano Reggiano (Grana Padano) |
| 5 lístků | Šalvěj |
Obtížnost
| Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
|---|---|---|
| 25 min | 5 min | 0 min |
Cena
1.
Špenát zbavíme kořenů a poničených listů a důkladně ho omyjeme pod tekoucí vodou...
2.
Špenát povaříme 4–5 minut v menším množství jemně osolené vody. Vkládáme listy do hrnce po částech, promícháváme; postupně se nám tam vměstná celé množství...
3.
Uvařený špenát scedíme a rozložíme na plech, aby nám rychleji zchladl...
4.
Poté ho rukama důkladně vymačkáme...
5.
Špenát společně se studeným mlékem, vejci, lžící rozpuštěného másla, solí a muškátovým oříškem vložíme do mixéru a rozmixujeme najemno...
6.
Získanou kaši přemístíme do mísy. Přidáme po částech mouku a vařečkou mícháme, dokud nezískáme jednotvárné těsto střední konzistence...
7.
Pokud je těsto příliš tuhé, přidáme lžíci mléka anebo vody, pokud je příliš řídké, poprášíme moukou. Hotové těsto dáme bokem odpočinout a mezitím si postavíme vodu...
8.
Připravíme si také omáčku. V hlubší pánvi necháme rozpustit máslo, přidáme omytou a osušenou šalvěj a na nízkém ohni orestujeme, dokud máslo nezačne hnědnout a vonět. Poté oheň vypneme...
9.
Vroucí vodu osolíme a pomocí struhadla na halušky vytváříme noky, které necháme padat přímo do vody...
10.
Můžeme použít také lis na brambory...
11.
Špecle jsou uvařené, jakmile vyplavou na povrch. Děrovanou naběračkou je vyndáme z vody, vložíme do cedníku a propláchneme studenou vodou...
12.
Poté je vhodíme do pánve s máslem. Jakmile jsou všechny špecle uvařené, na nízkém ohni je s máslem minutku prohřejeme...
13.
Posypeme čerstvým parmazánem...
14.
Ihned podáváme.