| 400 gr | Suché fazole (Borlotti, Cannellini) |
|---|---|
| 240 gr | Tuňák v olivovém oleji |
| 3 ks | Jarní cibulky červené |
| 1 ks | Cibule |
| 1 ks | Bobkový list |
| 2 snítky | Rozmarýn |
| 3 ks | Hřebíček |
| p.p. | Sůl |
| Zálivka | |
| 5 lžic | Olivový olej extra panenský |
| 2 lžíce | Balsamikový ocet |
| špetka | Čerstvě mletý pepř |
| p.p. | Sůl |
Obtížnost
| Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
|---|---|---|
| 15 min | 1 hod | 8 hod |
Cena
1.
Fazole propláchneme, zalijeme studenou vodou a necháme namočené nejméně 8 hodin...
2.
Jakmile jsou fazole připraveny, slijeme vodu a vložíme je do hrnce. Cibuli oloupeme, zapíchneme do ní 3 hřebíčky a přidáme ji k fazolím...
3.
Přilijeme jejich čtyřnásobnou váhu studené vody. Zatím nesolíme...
4.
Snítky rozmarýnu svážeme pečicí nití, lépe se nám bude po vaření odstraňovat...
5.
Společně s bobkovým listem je přidáme k fazolím. Přikápneme také kapičku olivového oleje...
6.
Rychle přivedeme k varu a prudce povaříme 10 minut. Odstraňujeme pěnu, která se napovrchu tvoří...
7.
Poté oheň snížíme, částečně překryjeme pokličkou a pokračujeme ve vaření, dokud nejsou fazole měkké, ale ještě celistvé. Čas vaření se může lišit podle původu a stáří fazolí, proto dbáme pokynů výrobce a ke konci fazole kontrolujeme, aby se nám do salátu nerozvařily. 10–15 minut před koncem fazole osolíme...
8.
Uvařené fazole scedíme a rozprostřeme na plech, aby rychle vychladly a zastavil se tepelný proces. Odstraníme cibuli a bylinky...
9.
Mezitím si připravíme cibulky. Odstraníme vnější suché a poškozené listy a cibulky nakrájíme najemno...
10.
Vložíme je do studené vody s ledem, aby zůstaly hezky křupavé...
11.
Připravíme si zálivku: smícháme olej, ocet, sůl a pepř a vše dobře emulgujeme ruční metličkou...
12.
Vychladlé fazole vložíme do salátové mísy, přidáme dobře odkapaného tuňáka, osušenou cibulku a zálivku a dobře promícháme. Servírujeme s pečivem.