Těstoviny s fazolemi

Ingredience pro 4 osoby

400 grFazole borlotti
250 grLoupaná rajčata (Pomodori pelati)
200 grKrátké těstoviny (ditalini)
4 lžíceOlivový olej extra panenský
1 řapíkŘapíkatý celer
1 ksCibule
1 ksMrkev
2 snítkyRozmarýn
p.p.Sůl
špetkaČerstvě mletý pepř

Obtížnost

Příprava: Vaření: Odpočinek:
15 min 35 min 12 hod

Cena


1.
400 gr fazolí borlotti

Fazole propláchneme a namočíme do studené vody na alespoň 12 hodin...

2.
1500 ml studené vody

Poté fazole scedíme, vložíme do tlakového hrnce, zalijeme studenou vodou a vaříme na mírném ohni 20 minut od doby, kdy začne syčet... 

3.
1 mrkev
1 cibule

Mezitím si připravíme zeleninu: mrkev a cibuli oloupeme...

4.
1 řapík celeru

Řapíkatý celer zbavíme konců a listů a důkladně omyjeme...

5.

Nyní ji rozmixujeme najemno. Můžeme zeleninu také nadrobno nakrájet anebo nastrouhat na hrubším struhadle...

6.
2 větvičky rozmarýnu

Rozmarýn omyjeme a svážeme pečicí nití...

7.
4 lžíce oleje

V nepřilnavé pánvi anebo ve vhodném hrnci rozehřejeme olej, přidáme zeleninu a rozmarýn a na nízkém ohni restujeme 10 minut...

8.
250 gr loupaných rajčat
sůl podle potřeby

Přidáme loupaná rajčata a uvařené fazole (nesléváme jejich vodu), 2 naběračky jejich vody, sůl a pokračujeme ve vaření na mírném ohni. Podle potřeby přidáme další vodu...

9.
200 gr těstovin
sůl

Mezitím si postavíme vodu na těstoviny a uvaříme je polovinu času uvedeného na obalu pro vaření al dente...

10.

Odstraníme větvičky rozmarýnu. Třetinu fazolí přemístíme do mixeru a rozmixujeme na pyré, poté je přidáme zpět k polévce. Podle vlastní chuti můžeme fazole nechat celé, anebo všechny rozmixovat...

11.

Přidáme také napůl uvařené těstoviny (vodu nesléváme), pár naběraček jejich vody a pokračujeme takto ve vaření, dokud nejsou těstoviny al dente. Podle vlastní chuti necháme pokrm více či méně řídký... 

12.
sůl
čerstvě mletý pepř
1 lžíce olivového oleje (dobrovolná)

Nakonec dochutíme solí, čerstvě mletým pepřem, kapkou olivového oleje a podáváme.