400 gr | Fazole borlotti |
---|---|
250 gr | Loupaná rajčata (Pomodori pelati) |
200 gr | Krátké těstoviny (ditalini) |
4 lžíce | Olivový olej extra panenský |
1 řapík | Řapíkatý celer |
1 ks | Cibule |
1 ks | Mrkev |
2 snítky | Rozmarýn |
p.p. | Sůl |
špetka | Čerstvě mletý pepř |
Obtížnost
Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
---|---|---|
15 min | 35 min | 12 hod |
Cena
Fazole propláchneme a namočíme do studené vody na alespoň 12 hodin...
Poté fazole scedíme, vložíme do tlakového hrnce, zalijeme studenou vodou a vaříme na mírném ohni 20 minut od doby, kdy začne syčet...
Mezitím si připravíme zeleninu: mrkev a cibuli oloupeme...
Řapíkatý celer zbavíme konců a listů a důkladně omyjeme...
Nyní ji rozmixujeme najemno. Můžeme zeleninu také nadrobno nakrájet anebo nastrouhat na hrubším struhadle...
Rozmarýn omyjeme a svážeme pečicí nití...
V nepřilnavé pánvi anebo ve vhodném hrnci rozehřejeme olej, přidáme zeleninu a rozmarýn a na nízkém ohni restujeme 10 minut...
Přidáme loupaná rajčata a uvařené fazole (nesléváme jejich vodu), 2 naběračky jejich vody, sůl a pokračujeme ve vaření na mírném ohni. Podle potřeby přidáme další vodu...
Mezitím si postavíme vodu na těstoviny a uvaříme je polovinu času uvedeného na obalu pro vaření al dente...
Odstraníme větvičky rozmarýnu. Třetinu fazolí přemístíme do mixeru a rozmixujeme na pyré, poté je přidáme zpět k polévce. Podle vlastní chuti můžeme fazole nechat celé, anebo všechny rozmixovat...
Přidáme také napůl uvařené těstoviny (vodu
nesléváme), pár naběraček jejich vody a pokračujeme takto ve vaření, dokud
nejsou těstoviny al dente. Podle vlastní chuti necháme pokrm více či méně řídký...
Nakonec dochutíme solí, čerstvě mletým pepřem, kapkou olivového oleje a podáváme.