Majonéza

Ingredience pro 8 osob

250 mlSemínkový olej (slunečnicový, arašídový)
2 ksŽloutky M
5 grHořčice
1 lžičkaVinný ocet bílý
4 lžičkyCitrónová šťáva
p.p.Sůl
špetkaČerstvě mletý pepř

Obtížnost

Příprava: Vaření: Odpočinek:
30 min 0 min 0 min

Cena


1.
2 žloutky M
250 ml semínkového oleje
5 gr hořčice
1 čajová lžička bílého vinného octu
špetka soli
špetka čerstvě mletého pepře

KLASICKÁ MAJONÉZA 300 ml

Žloutky, hořčici a ocet vložíme do misky (vše musí být pokojové teploty). Přidáme špetku soli a pepře (nejlépe bílého). Začneme šlehat: ručně metličkou anebo elektrickými šlehačem. Přidáváme olej, nejprve po kapkách (velmi důležité) a poté, co se kompletně emulgoval se žloutky, pravidelným pramínkem, vždy za stálého šlehání...

2.

Majonéza je hotová, jakmile zhoustne a začne se odlepovat od kraje misky...

3.
4 čajové lžičky citronové šťávy

Nakonec přidáme také citronovou šťávu, dochutíme solí a podle chuti čerstvým pepřem. Necháme majonézu odpočinout několik hodin v lednici, aby se její chuť rozložila a zjemnila se. Spotřebujeme do dvou dnů.

4.
1 celé vejce M
1 žloutek M
5 gr hořčice (dobrovolná)
250 gr semínkové oleje (slunečnicový, arašídový)
4 čajové lžičky citronové šťávy
špetka soli (dobrovolná)
špetka čerstvě mletého pepře (dobrovolný)

PASTERIZOVANÁ MAJONÉZA

Vejce, žloutky a hořčici vložíme do vysoké misky ponorného mixéru. Přidáme špetku soli, pepře a citronovou šťávu. Semínkový olej nalijeme do hrnce a ohřejeme na 90° C. Jakmile dosáhne požadované teploty, vlijeme ho do misky s vejci a ihned začneme mixovat, bez toho abychom mixér příliš zvedali, aby se vejce nesrazilo...

5.
50 gr olivového oleje extra panenského
1 lžíce bílého vinného octu

Poté, co se vejce emulgovalo se semínkovým olejem, přilijeme za stálého mixování pramínkem i olej olivový a ocet...

6.

Mixujeme, dokud majonéza nezíská hustou a jednotvárnou konzistenci. Takto připravená majonéza bude řidší, protože je teplá, ale jakmile zchladne, získá stejnou konzistenci majonézy kupované. Necháme vychladnout v lednici v dobře uzavřené nádobě.