Pražma na bylinkách v solné krustě

Ingredience pro 4 osoby

1000 grPražma čerstvá
1000 grSůl jemná
1000 grSůl hrubá
4 ksBílky M
6 snítekTymián
3 snítkyRozmarýn
svazekPetrželka
1 ksCitrón
1 ksStroužek česneku
4 lžíceOlivový olej extra panenský

Obtížnost

Příprava: Vaření: Odpočinek:
30 min 35 min 10 min

Cena


1.

Nejprve si očistíme rybu: nůžkami prořízneme břicho až k hlavě a odstraníme veškeré vnitřnosti...

2.

Nůžkami odstřihneme ploutve...

3.

Rybu pevně uchopíme za ocas a nožem anebo škrabkou na šupiny energicky škrábeme „proti srsti“, abychom odstranili šupiny. Šupiny se hodně rozlétávají, a proto je lepší provádět tuto operaci nad dřezem...

4.

Rybu důkladně umyjeme pod tekoucí vodou a osušíme kuchyňským papírem...

5.
3 větvičky rozmarýnu
6 snítek tymiánu
svazek petrželky

Petržel, rozmarýn a tymián opláchneme a osušíme. Vše nasekáme nadrobno. Jednu větvičku z každé bylinky si necháme bokem...

6.
1 stroužek česneku

Česnek oloupeme a zamáčkneme nožem...

7.
1 citron

Citron, nejlépe biologický, omyjeme, osušíme a kůru nastrouháme...

8.
4 bílky

Bílky vyšleháme do tuhého sněhu. Poté do něj vmícháme nasekané bylinky a citronovou kůru...

9.
1000 gr hrubé soli
1000 gr jemné soli

Vmícháme také jemnou a hrubou sůl a dobře promícháme...

10.

Plech vyložíme pečicím papírem a položíme na něj dvou centimetrovou vrstvu soli...

11.

Na ni pak uložíme rybu a do jejího vnitra vložíme snítky bylinek, česnek a plátek citronu...

12.

Rybu zasypeme zbylou solí a dobře přitiskneme k jejímu tělu...

13.

Pečeme v dobře předehřáté troubě na 200° C po dobu 35 minut (zde naleznete přesnou dobu pečení podle Vaší ryby)...

14.

Jakmile je ryba hotová, vytáhneme ji z trouby a necháme 10 minut odpočinout. Poté pomocí paličky na maso krustu rozbijeme...

15.

Sůl důkladně odstraníme...

16.
4 lžíce olivového oleje

Hotovou rybu nyní naporcujeme, zakapeme olejem a ihned servírujeme s plátkem citronu. Pokud nevíte, jak se vařená ryba porcuje, v tomto receptu naleznete ilustrovaný krok za krokem.