200 gr | Uzený losos |
---|---|
1 ks | Fenykl |
Koprová majonéza | |
1 ks | Žloutky M |
80 ml | Semínkový olej (slunečnicový, arašídový) |
10 gr | Cukr krupice |
1 lžička | Vinný ocet bílý |
1/2 lžičky | Hořčice |
svazek | Čerstvý kopr |
Obtížnost
Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
---|---|---|
15 min | 0 min | 0 min |
Cena
Nejprve si připravíme omáčku: Cukr rozpustíme v octu...
Žloutek pokojové teploty vložíme do misky...
Elektrickým šlehačem šleháme a přidáváme olej: nejprve po kapkách (velmi důležité) a poté pramínkem (vždy počkáme, až se olej emulguje do žloutku)...
Jakmile se majonéza odlepuje od stěn misky, přidáme také ocet s cukrem a hořčici a emulgujeme. Nakonec přidáme jemně nasekaný kopr...
Fenykl rozkrojíme napůl, odřízneme stopky (nať si necháme na ozdobení), vykrojíme tvrdší dřevnatou část, odstraníme také vnější tvrdé a poškozené listy, důkladně jej pod tekoucí vodou omyjeme a osušíme kuchyňským papírem (zde naleznete detailní postup, jak se čistí fenykl)...
Nyní jej nakrájíme na co nejjemnější skoro průsvitné plátky...
Lososa uspořádáme na talíře a posypeme plátky fenyklu...
Nakonec zakapeme koprovou majonézou.