Uzený losos s fenyklem a koprovou majonézou

Ingredience pro 4 osoby

200 grUzený losos
1 ksFenykl
Koprová majonéza
1 ksŽloutky M
80 mlSemínkový olej (slunečnicový, arašídový)
10 grCukr krupice
1 lžičkaVinný ocet bílý
1/2 lžičkyHořčice
svazekČerstvý kopr

Obtížnost

Příprava: Vaření: Odpočinek:
15 min 0 min 0 min

Cena


1.
1 čajová lžička octu
10 gr cukru

Nejprve si připravíme omáčku: Cukr rozpustíme v octu...

2.
1 žloutek M

Žloutek pokojové teploty vložíme do misky...

3.
80 ml semínkového oleje

Elektrickým šlehačem šleháme a přidáváme olej: nejprve po kapkách (velmi důležité) a poté pramínkem (vždy počkáme, až se olej emulguje do žloutku)...

4.
1 kávová lžička hořčice
kopr

Jakmile se majonéza odlepuje od stěn misky, přidáme také ocet s cukrem a hořčici a emulgujeme. Nakonec přidáme jemně nasekaný kopr...

5.
1 fenykl

Fenykl rozkrojíme napůl, odřízneme stopky (nať si necháme na ozdobení), vykrojíme tvrdší dřevnatou část, odstraníme také vnější tvrdé a poškozené listy, důkladně jej pod tekoucí vodou omyjeme a osušíme kuchyňským papírem (zde naleznete detailní postup, jak se čistí fenykl)...

6.

Nyní jej nakrájíme na co nejjemnější skoro průsvitné plátky...

7.
200 gr uzeného lososa

Lososa uspořádáme na talíře a posypeme plátky fenyklu...

8.

Nakonec zakapeme koprovou majonézou.