| Vývar | |
|---|---|
| 600 gr | Kuřecí prsa |
| 2000 ml | Voda |
| 1 ks | Cibule |
| 1 řapík | Řapíkatý celer |
| 1 ks | Mrkev |
| 2 ks | Bobkový list |
| 4 ks | Černý pepř celý |
| 10 gr | Sůl |
| Salát | |
| 100 gr | Tvrdý sýr (gruyér, fontina, ementál) |
| 2 ks | Mrkev |
| 1 řapík | Řapíkatý celer |
| 1 ks | Červená paprika |
| 100 gr | Okurky v sladkokyselém nálevu |
| 100 gr | Kukuřice v nálevu |
| K ochucení | |
| 4 lžíce | Olivový olej extra panenský |
| 2 lžíce | Vinný ocet bílý |
| 50 gr | Majonéza |
| 10 gr | Hořčice |
| špetka | Čerstvě mletý pepř |
| p.p. | Sůl |
Obtížnost
| Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
|---|---|---|
| 30 min | 25 min | 1 hod |
Cena
1.
Nejprve připravíme vývar, ve kterém budeme kuřecí prsa vařit: mrkev a cibuli oloupeme, řapíkatý celer zbavíme konců (mladší listy nechat), vše umyjeme a nakrájíme na větší kusy...
2.
Přidáme koření a sůl, přilijeme vodu a přivedeme k varu...
3.
Mezitím si očistíme kuřecí prsa: odstraníme viditelný tuk, blány a kosti...
4.
Vložíme je do vroucí vody a vaříme pod pokličkou na středně nižším ohni 25 minut (počítejte 20 minut každých 450 gr masa, tzn. 0,045 minut x gramy = čas vaření)...
5.
Uvařené kuře scedíme a dáme bokem vychladnout. Pokud jsme si kuře připravili den předem, necháme jej vychladnout ve vývaru, nejprve při pokojové teplotě, poté v lednici. Vývar využijeme; třeba k přípravě dobrého italského rizota...
6.
Připravíme si zeleninu: mrkev nakrájíme na „julienne“, tzn., že ji nejprve podle velikosti rozkrojíme na několik kusu, poté ji nakrájíme na tenké plátky a nakonec podélně na nudličky...
7.
Na „julienne“ nakrájíme také okurky a tvrdý sýr...
8.
Řapíkatý celer zbavíme konců, listů a vláken...
9.
Poté řapík omyjeme a osušíme a nakrájíme na jemné kostičky...
10.
Papriku rozkrojíme, zbavíme stopky, semen a bílých vláken, omyjeme, osušíme a nakrájíme na menší kostičky...
11.
Zeleninu vložíme do velké mísy, přidáme také odkapanou kukuřici, překryjeme fólií a uchováme mezitím v lednici...
12.
Přípravu zálivky začneme tím, že 3 špetky soli rozmícháme s octem, přidáme olej a ruční metličkou emulgujeme...
13.
Přidáme také hořčici, majonézu a čerstvě mletý pepř a dobře promícháme...
14.
Vychladlé kuře nakrájíme na menší nudličky a přidáme k zelenině...
15.
Nyní zálivku přidáme k salátu...
16.
Dobře promícháme a servírujeme. Dochutíme podle vlastní chuti. Před servírováním nechte salát 30–60 minut při pokojové teplotě (pokud byl v lednici).