360 gr | Rýže Arborio (Carnaroli) |
---|---|
250 gr | Čerstvé hřiby |
1300 ml | Zeleninový vývar |
300 ml | Bílé víno suché |
30 gr | Sýr Parmigiano Reggiano (Grana Padano) |
100 ml | Smetana na vaření 12% |
10 gr | Máslo |
2 lžíce | Olivový olej extra panenský |
1 ks | Stroužek česneku |
p.p. | Sůl |
špetka | Čerstvě mletý pepř |
Obtížnost
Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
---|---|---|
20 min | 20 min | 2 min |
Cena
Nejprve si připravíme zeleninový vývar, návod naleznete zde. Můžeme použít i hotový bujón, ale je lepší ho připravit slabší, aby naše rizoto nebylo příliš slané (pokud je doporučované množství 500 ml vody na jedno balení, použijeme cca 750 ml vody). Vývar udržujeme stále horký...
Hřiby očistíme: hlavičku jemně přetřeme mokrou utěrkou...
A nožičku oškrábeme nožíkem. Dřevnatý konec odřežeme...
Poté hřiby nakrájíme na ne příliš tenké plátky...
V nepřilnavé pánvi rozehřejeme olej a přidáme stroužek oloupaného a nožem zmáčknutého česneku. Minutu orestujeme a poté ho odstraníme...
Přidáme hřiby a necháme 2 minuty restovat...
Podlijeme je vínem a dusíme 10 minut na nižším ohni...
V rozehřátém hrnci orestujeme nasucho (bez jakéhokoliv tuku) rýži po dobu cirka 2–3 minut. Stále mícháme...
Podlijeme vínem a za stálého míchání necháme víno odpařit...
Přidáme pár naběraček vývaru a za častého míchání vaříme bez pokličky na mírném ohni 10 minut. Jakmile se vývar vstřebá do rýže, přidáme další naběračku a pokračujeme, dokud není rizoto hotové...
Hotové hřiby jemně osolíme a opepříme...
Po 10 minutách je přidáme k rizotu a vaříme dalších 5–8 minut, dokud není rizoto měkké. Podle potřeby přidáváme vývar. Rizoto má být krémové, ale ne rozvařené, tzv. al dente – pevné na skus...
Hotové rizoto odstavíme z ohně, vmícháme smetanu, máslo a nastrouhaný sýr...
Necháme 1–2 minuty odpočinout. Dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem a nakonec ještě promícháme. Servírujeme ihned.