Rizoto s čerstvými hřiby

Ingredience pro 4 osoby

360 grRýže Arborio (Carnaroli)
250 grČerstvé hřiby
1300 mlZeleninový vývar
300 mlBílé víno suché
30 grSýr Parmigiano Reggiano (Grana Padano)
100 mlSmetana na vaření 12%
10 grMáslo
2 lžíceOlivový olej extra panenský
1 ksStroužek česneku
p.p.Sůl
špetkaČerstvě mletý pepř

Obtížnost

Příprava: Vaření: Odpočinek:
20 min 20 min 2 min

Cena


1.
1300 ml zeleninového vývaru

Nejprve si připravíme zeleninový vývar, návod naleznete zde. Můžeme použít i hotový bujón, ale je lepší ho připravit slabší, aby naše rizoto nebylo příliš slané (pokud je doporučované množství 500 ml vody na jedno balení, použijeme cca 750 ml vody). Vývar udržujeme stále horký...

2.
250 gr hřibů

Hřiby očistíme: hlavičku jemně přetřeme mokrou utěrkou...

3.

A nožičku oškrábeme nožíkem. Dřevnatý konec odřežeme...

4.

Poté hřiby nakrájíme na ne příliš tenké plátky...

5.
2 lžíce oleje
1 stroužek česneku

V nepřilnavé pánvi rozehřejeme olej a přidáme stroužek oloupaného a nožem zmáčknutého česneku. Minutu orestujeme a poté ho odstraníme...

6.

Přidáme hřiby a necháme 2 minuty restovat...

7.
100 ml bílého vína

Podlijeme je vínem a dusíme 10 minut na nižším ohni...

8.
360 gr rýže

V rozehřátém hrnci orestujeme nasucho (bez jakéhokoliv tuku) rýži po dobu cirka 2–3 minut. Stále mícháme...

9.
200 ml bílého vína

Podlijeme vínem a za stálého míchání necháme víno odpařit...

10.

Přidáme pár naběraček vývaru a za častého míchání vaříme bez pokličky na mírném ohni 10 minut. Jakmile se vývar vstřebá do rýže, přidáme další naběračku a pokračujeme, dokud není rizoto hotové...

11.
sůl
čerstvě mletý pepř

Hotové hřiby jemně osolíme a opepříme...

12.

Po 10 minutách je přidáme k rizotu a vaříme dalších 5–8 minut, dokud není rizoto měkké. Podle potřeby přidáváme vývar. Rizoto má být krémové, ale ne rozvařené, tzv. al dente – pevné na skus...

13.
100 ml smetany
10 gr másla
30 gr parmazánu

Hotové rizoto odstavíme z ohně, vmícháme smetanu, máslo a nastrouhaný sýr...

14.
sůl
čerstvě mletý pepř

Necháme 1–2 minuty odpočinout. Dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem a nakonec ještě promícháme. Servírujeme ihned.