Katalánský krém

Ingredience pro 4 osoby

Krém
500 mlČerstvé plnotučné mléko
4 ksŽloutky M
100 grCukr krupice
25 grKukuřičný škrob
1 ksSkořice celá
1 ksCitrón
Ke karamelizaci
40 grTřtinový cukr

Obtížnost

Příprava: Vaření: Odpočinek:
20 min 5 min 3 hod

Cena


1.
25 gr kukuřičného škrobu

 Škrob přesejeme...

2.
3 lžíce mléka

Přidáme pár lžic studeného mléka (z celkového množství) a mícháme, dokud se škrob nerozpustí...

3.
500 ml mléka
50 gr cukru
citrónová kůra
kousek skořice

Do hrnce vlijeme zbylé mléko, přidáme polovinu cukru, skořici a citronovou kůru a přivedeme k varu. Poté mléko odstavíme a přikryjeme mezitím pokličkou, aby se nám nevypařilo aroma...

4.
4 žloutky M
50 gr cukru

Žloutky oddělíme od bílků. Žloutky našleháme společně se zbylým cukrem. Přidáme také škrob a ještě krátce rozšleháme...

5.

Přilijeme teplé mléko, které nejprve přefiltrujeme, abychom zachytili citronovou kůru a skořici a ruční metličkou energicky rozmícháme...

6.

Směs přelijeme zpět do hrnce a za stálého míchání 2 minuty povaříme...

7.

Teplý krém nalijeme do formiček a necháme vychladnout, nejprve při pokojové teplotě, poté v lednici...

8.
40 gr třtinového cukru

Těsně před servírováním posypeme povrch krému třtinovým cukrem a kuchyňským hořákem jej zkaramelizujeme. Pokud tento nemáme, můžeme dát krém na pár minut do trouby pod gril (formičky vložíme do pekáče plného studené vody anebo ledu – to zabrání tomu, aby se krém srazil).