Krém | |
---|---|
500 ml | Čerstvé plnotučné mléko |
4 ks | Žloutky M |
100 gr | Cukr krupice |
25 gr | Kukuřičný škrob |
1 ks | Skořice celá |
1 ks | Citrón |
Ke karamelizaci | |
40 gr | Třtinový cukr |
Obtížnost
Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
---|---|---|
20 min | 5 min | 3 hod |
Cena
Škrob přesejeme...
Přidáme pár lžic studeného mléka (z celkového množství) a mícháme, dokud se škrob nerozpustí...
Do hrnce vlijeme zbylé mléko, přidáme polovinu cukru, skořici a citronovou kůru a přivedeme k varu. Poté mléko odstavíme a přikryjeme mezitím pokličkou, aby se nám nevypařilo aroma...
Žloutky oddělíme od bílků. Žloutky našleháme společně se zbylým cukrem. Přidáme také škrob a ještě krátce rozšleháme...
Přilijeme teplé mléko, které nejprve přefiltrujeme, abychom zachytili citronovou kůru a skořici a ruční metličkou energicky rozmícháme...
Směs přelijeme zpět do hrnce a za stálého míchání 2 minuty povaříme...
Teplý krém nalijeme do formiček a necháme vychladnout, nejprve při pokojové teplotě, poté v lednici...
Těsně před servírováním posypeme povrch krému třtinovým cukrem a kuchyňským hořákem jej zkaramelizujeme. Pokud tento nemáme, můžeme dát krém na pár minut do trouby pod gril (formičky vložíme do pekáče plného studené vody anebo ledu – to zabrání tomu, aby se krém srazil).