Karbanátky | |
---|---|
400 gr | Mořská treska |
400 gr | Brambory |
1 ks | Vejce M |
40 gr | Zelené olivy bez pecky |
40 gr | Černé olivy bez pecky |
svazek | Petrželka |
1 ks | Stroužek česneku |
p.p. | sůl |
špetka | Čerstvě mletý pepř |
Na obalení | |
80 gr | Strouhanka |
2 ks | Vejce M |
Na smažení | |
500 ml | Rostlinný olej |
Obtížnost
Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
---|---|---|
40 min | 15 min | 30 min |
Cena
Brambory důkladně omyjeme pod tekoucí vodou. V tomto receptu brambory připravuji v mikrovlnné troubě, ale můžete je uvařit doměkka v osolené vodě. Brambory důkladně zabalíme do potravinové folie a uzavřeme natěsno...
Vložíme je do mikrovlnné trouby a na nejvyšší výkon vaříme doměkka. Čas, který je zapotřebí, záleží na mnoha faktorech: výkonu mikrovlnky, odrůdě, velikosti a počtu brambor, a proto se čas se může pohybovat mezi 5–15 minutami. Můžeme začít na 5 minutách. V polovině času brambory otočíme. Brambory jsou hotové, jakmile jsou měkké nadotek. Nevařte je příliš, aby nebyly gumové...
Uvařené brambory necháme zchladnout natolik, abychom je mohli oloupat, a ještě teplé je prolisujeme, anebo nastrouháme a necháme kompletně vychladnout...
Mezitím nasekáme nadrobno olivy...
Petrželku opláchneme pod tekoucí vodou a listy nasekáme najemno. Česnek prolisujeme...
Filety zbavíme kůže a kostí a nakrájíme na menší kusy...
Tresku spolu s vejcem vložíme do misky...
Ponorným mixerem rozmixujeme najemno...
Poté směs smícháme s bramborami...
Přidáme prolisovaný česnek, nasekanou petrželku a olivy a promícháme. Dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem...
Vlhkýma rukama tvarujeme karbanátky velké cca jako menší mandarinka...
Vytvarované karbanátky obalíme nejprve v rozkvedlaném vajíčku a poté ve strouhance...
V teflonové pánvi s vysokým okrajem dobře rozhřejeme olej (190 stupňů) a karbanátky usmažíme po obou stranách dozlatova. Karbanátky smažíme vždy po několika málo kusech...
Usmažené karbanátky vytáhneme děrovanou naběračkou a položíme na kuchyňský papír, který absorbuje přebytečný tuk. Servírujeme ihned.
Jako vhodnou přílohu můžeme podávat čerstvý salát.