| 10 gr | Vinný ocet bílý |
|---|---|
| 40 gr | Olivový olej extra panenský |
| 5 gr | Dijonská hořčice |
| p.p. | Sůl |
| špetka | Čerstvě mletý pepř |
| 250 gr | Salát |
Obtížnost
| Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
|---|---|---|
| 10 min | 0 min | 0 min |
Cena
1.
Do misky vlijeme ocet a přidáme hořčici...
2.
Přidáme 3 špetky soli a špetku čerstvého pepře...
3.
Mícháme, dokud se sůl nerozpustí...
4.
Po kapkách přilíváme olej a šleháme metličkou, dokud nezískáme emulzi...
5.
Ingredience můžeme také vložit do skleněné nádoby s víkem...
6.
A dobře protřepat, dokud nezískáme emulzi...
7.
Salát zbavíme zažloutlých a starých listů...
8.
Odkrojíme košťál...
9.
Salát dobře opláchneme od nečistot pod studenou tekoucí vodou...
10.
Velmi důležité je salát dobře osušit čistou utěrkou anebo v odstředivce na salát. Voda, která zůstává na listech, má za následek jejich uvadání a zředění zálivky, kterou budeme salát ochucovat. Pokud nebudeme salát podávat ihned, dáme jej do lednice, aby zůstal křupavý...
11.
Lístky můžeme nechat celé, nakrájet nahrubo anebo najemno - podle druhu salátu...
12.
Zálivku přidáváme do salátu vždy těsně před servírováním, aby listy nepovadly. Použijeme tolik zálivky, kolik stačí k omaštění všech listů...
13.
Jemně promícháme příborem na salát anebo rukama...
14.
Ihned podáváme.