Bešamelová omáčka

Ingredience pro 6 osob

1 ltČerstvé plnotučné mléko
70 grMáslo
70 grHladká mouka
p.p.Sůl
špetkaMuškátový oříšek
špetkaČerstvě mletý pepř (dobrovolný)

Obtížnost

Příprava: Vaření: Odpočinek:
5 min 15 min 0 min

Cena


1.
70 gr másla
70 gr hladké mouky

Na nízkém ohni necháme rozpustit máslo. Přidáme přesátou mouku...

2.

Metličkou energicky rozmícháme a za stálého míchání vaříme 2–3 minuty, dokud „roux“ nezezlátne...

3.
1 lt mléka

Takto připravený „roux“ vlijeme do horkého anebo studeného mléka (zde si můžete přečíst více, jaký je v tom rozdíl)...

4.

Energicky rozšleháme a za stálého míchání přivedeme k varu. Poté oheň snížíme a vaříme 15–20 minut...

5.
špetka muškátového oříšku
špetka čerstvě mletého pepře
sůl podle potřeby

Nakonec ochutíme solí, muškátovým oříškem a čerstvě mletým pepřem...

6.

Překryjeme na dotek potravinovou folií, abychom předešli škraloupu...