| 1 lt | Čerstvé plnotučné mléko |
|---|---|
| 70 gr | Máslo |
| 70 gr | Hladká mouka |
| p.p. | Sůl |
| špetka | Muškátový oříšek |
| špetka | Čerstvě mletý pepř (dobrovolný) |
Obtížnost
| Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
|---|---|---|
| 5 min | 15 min | 0 min |
Cena
1.
Na nízkém ohni necháme rozpustit máslo. Přidáme přesátou mouku...
2.
Metličkou energicky rozmícháme a za stálého míchání vaříme 2–3 minuty, dokud „roux“ nezezlátne...
3.
Takto připravený „roux“ vlijeme do horkého anebo studeného mléka (zde si můžete přečíst více, jaký je v tom rozdíl)...
4.
Energicky rozšleháme a za stálého míchání přivedeme k varu. Poté oheň snížíme a vaříme 15–20 minut...
5.
Nakonec ochutíme solí, muškátovým oříškem a čerstvě mletým pepřem...
6.
Překryjeme na dotek potravinovou folií, abychom předešli škraloupu...