Makronky

Ingredience pro 8 osob

Čokoládové makronky
125 grMandlová mouka
150 grMoučkový cukr
25 grHořké kakao
50 grBílky
50 grBílky
150 grCukr krupice
50 grVoda

Obtížnost

Příprava: Vaření: Odpočinek:
60 min 12 min 2 min

Cena


1.
125 g mandlové mouky

Mandlovou mouku vsypeme na plech, dobře rozprostřeme a necháme sušit v teplé suché místnosti alespoň 24 hodin...

2.

Předem si připravíme všechny potřebné nástroje...

3.

Pokud použijeme kuchyňský robot, potřebujeme metličkový nástavec...

4.

Budeme také potřebovat 3 plechy, které vyložíme silikonovou podložkou (silpat) anebo pečicím papírem, v tomto případě vymažeme kraje plechu olejem (ne celý plech), aby nám pečicí papír lépe přilnul k plechu...

5.

Přesně na gram zvážíme všechny ingredience...

6.

Zvážíme také 2 dávky bílků. Můžeme si pomoct rukama, abychom docílili přesné gramáže...

7.
150 g moučkového cukru
25 g hořkého kakaa

Mandlovou mouku, moučkový cukr a kakao společně přesejeme přes jemné síto...

8.
50 gr bílků

Přidáme jednu část bílků a důkladně těsto vymícháme...

9.
50 g vody
150 g krupicového cukru

Do hrnce vlijeme vodu, přisypeme krupicový cukr a rozmícháme...

10.

Na středně nízkém ohni sirup vaříme bez míchání dokud nedosáhne teploty 118°C. Občas jemně hrncem zakroužíme...

11.
50 g bílků

Jakmile sirup dosáhne teploty zhruba 100°C začneme šlehat druhou část bílků...

12.

Bílky vyšleháme do krémové konzistence, prozatím ne do tuhého sněhu...

13.

Jakmile sirup dosáhne požadované teploty, za stálého šlehání (snížíme na minimum) přilijeme naráz polovinu sirupu, zvedneme rychlost na maximum a rozšleháme. Pramínkem přilijeme zbylý sirup. Stále šleháme a sirup lejeme na okraj misky, ne přímo na metličky...

14.

Pokračujeme ve šlehání dokud není sníh vlažný. Jednoduše to poznáme podle teploty nádoby, až tato bude vlažná, naše meringa je hotová...

15.

Nyní bílky začneme přidávat k těstu, které jsme si připravili. Přidáme cirka 1/3 bílků a energicky propracujeme; není třeba se obávat, že nám sníh spadne, v této fázi je to cílem...

16.

Přidáme druhou třetinu a také dobře propracujeme. Při poslední dávce bílků už pracujeme opatrněji a bílky vmícháme klasickým pohybem směrem zespodu navrch...

17.

Nyní neustále kontrolujeme konzistenci těsta. V případě, že je těsto příliš tuhé, aby spadlo ze stěrky, několikrát jej ještě jemně promícháme...

18.

Ihned jakmile sklouzne samo ze stěrky a vytvoří „stuhu“ je hotovo...

19.

Neprodleně si naplníme cukrářský sáček a tvoříme skořápky...

20.

Skořápky tvoříme bokem, o velikosti zhruba jedné větší bobule hroznového vína...

21.

Pohybem směrem nahoru zakončíme naší skořápku. Dodržujeme alespoň 3 cm odstup mezi jednotlivými skořápkami...

22.

Pokud má těsto správnou konzistenci, skořápky se mírně rozjedou a samy zahladí svůj povrch...

23.

Před samotným pečením je třeba nechat skořápky sušit 1,5-2 hodiny při pokojové teplotě...

24.

Poté je pečeme 12 minut v dobře předehřáté statické troubě na 140°C. Makronky necháme na plechu vychladnout, poté je uskladníme na suchém místě při pokojové teplotě anebo zamrazíme...

25.

Připravenou náplň vložíme do cukrářského sáčku a naplníme jí polovinu skořápek...

26.

Nakonec slepíme skořápky dohromady a naše makronky jsou hotové. Uchováme v lednici v dobře uzavřené nádobě maximálně 2-3 dny anebo zmrazíme.