Špagety aglio olio e peperoncino

Ingredience pro 4 osoby

400 grŠpagety
100 mlOlivový olej extra panenský
20 grStroužek česneku
6 grČerstvá pálivá paprička
svazekPetrželka

Obtížnost

Příprava: Vaření: Odpočinek:
5 min 10 min 0 min

Cena


1.
voda
sůl
kapka oleje

Postavíme vodu na těstoviny, přidáme kapku oleje a osolíme ji o něco více, než jsme zvyklí...

2.
20 gr česneku

Česnek oloupeme a nakrájíme nejprve na tenké plátky...

3.

Poté jej nasekáme nadrobno (lis na česnek dnes necháme v zásuvce)...

4.
6 gr papriček (cirka 1 a půl zarovnané čajové lžičky nakrájených papriček)

Papričky rozřízneme a omyjeme od semínek a bílých vláken...

5.

Poté je nakrájíme nadrobno...

6.
svazek petrželky

Petrželku omyjeme a osušíme, zbavíme stonků a lístky nasekáme najemno...

7.
100 ml oleje

Olej vlijeme do hluboké pánve, přidáme česnek a zapneme oheň. Na velmi nízkém ohni pomalinku česnek restujeme, dokud nezíská nazlátlou barvu. Velmi pečlivě kontrolujeme, aby se nám nespálil. Pokud se i přesto začne pálit, zastavíme varný proces přidáním naběračky vody z těstovin...

8.

Jakmile je česnek hotový, vypneme oheň a přidáme krájené papričky...

9.
400 gr špaget

Špagety uchopíme, položíme je doprostřed hrnce s vroucí vodou a vypustíme je z ruky. Vytvoří vějíř, který postupně, jak těstoviny začnou měknout, klesne v celé své délce. Dobře promícháme a vaříme jen polovinu času uvedenou výrobcem, tzn. cirka 5 minut...

10.

Po 5 minutách naběračkou na těstoviny přemístíme špagety do pánve s olejem a na středním ohni pokračujeme ve vaření, dokud nejsou „al dente“. Vodu neslíváme a necháme ji stále vřít...

11.

Přidáme také naběračku vody z těstovin a pokračujeme ve vaření přímo na pánvi s olejem. Podle potřeby přidáme další vodu, a takto pokračujeme, dokud nejsou těstoviny hotové. Často mícháme...

12.

Nakonec odstavíme z ohně, přidáme čerstvou petrželku, podle potřeby dochutíme solí a ihned servírujeme.