Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Blog > Ryby: nutriční hodnoty a prospěšnost pro zdraví

Ryby: nutriční hodnoty a prospěšnost pro zdraví

Ryby mají významné nutriční hodnotya přináší našemu organismu mnoho blahodárných účinků. Jsou bohaté na bílkoviny a nenasycené tuky s vysokou koncentrací kyselin Omega 3, velmi důležitých pro blahobyt našeho těla. Ryby chrání zrak, oddalují riziko srdečního záchvatu a působí jako prevence před vznikem revmatické artrózy, podílí se na vzniku inteligence, chrání pokožku a zahání astma. Z těchto důvodů by ryby v našem jídelníčku neměly nikdy chybět. Pojďme zjistit o této potravě více.

Vzhledem ke své vysoké nutriční hodnotě představuje rybí maso jeden z nejvíce doporučovaných pokrmů naší každodenní diety. V první řadě jsou velice bohaté na velmi lehce stravitelné kvalitní bílkoviny. Představují cca 15–20 % z celkové váhy.

Rybí maso má více či méně tuků, ale každopádně se nejedná o „špatné“ tuky, které zvyšují cholesterol v krvi, ale o nenasycené tuky s vysokou koncentrací kyselin Omega 3, našemu organismu velmi prospěšných. Tyto kyseliny jsou důležité při prevenci kardiovaskulárních onemocnění a působí jako skutečné antioxidanty, které udržují náš organismus mladý. Co se týče obsahu tuku v rybím mase, ten je velmi různorodý a pohybuje se zhruba v rozmezí mezi 0,5 % až 27 %. K nepodceňování je přítomnost fosfolipidů, tuků důležitých ke správné funkčnosti nervové soustavy. Ryby obsahují také minerální látky, především vápník, fosfor a jód. Z vitaminů je nejvíce přítomen vitamin A, ale výrazné jsou taktéž koncentrace vitaminu B e D.

Prospěšnost rybího masa se projevuje ve skutečném užitku pro naše zdraví. Například masné kyseliny Omega 3 chrání náš zrak a jsou důležité pro zdraví kardiovaskulárního systému. Mnoho studií potvrzuje, že pravidelné pojídání ryb oddaluje riziko smrtelného infarktu. 

Švédští vědci zase podtrhují vztah mezi konzumací ryb a revmatickou artrózou u žen. Zjistili, že pravidelná strava založená na jedné porci tučných ryb a 4 porcí libových ryb týdně se značně podílí na sníženém riziku onemocnění revmatickou artrózou a chronických autoimunních onemocněních. Obecně řečeno, výzkumníci potvrdili, že konzumace ryb prodlužuje náš život.

I naše kůže čerpá požitek z rybího masa. Látky obsaženy v rybách ji chrání, poněvadž se zúčastňují mechanismů, jež regulují produkci důležitých látek nezbytných k rehydrataci kůže. Brání naše buňky před poškozením způsobeným volnými radikály a ultrafialovými paprsky slunce a díky tomu zachovává kolagen, který udržuje pokožku elastickou a hladkou.

Holandská studie uskutečněná na 7.210 dětech ukázala, že podávání rybího masa mezi 6 až 12 měsíci věku napomáhá snížit riziko vyvinutí astma, a to díky protizánětlivým účinkům rybího tuku.

Zdravý jídelníček založený na Omega 3, je důležitý i během těhotenství, protože garantuje lepší vývin mozku a centrálního nervového systému dítěte. Pravidelné pojídání ryb zlepšuje naši inteligenci a paměť, a to vše opět díky kyselinám Omega 3.

Abychom si zajistili správný přísun kyselin Omega 3, měli bychom jíst ryby alespoň 2 až 3 týdně. Průměrná porce pro dospělého se rovná 200 gramům a pro děti je postačujících 100 gramů.

Mezi velmi libové ryby (kolem 1 % tuku) patří: treska, mořská štika, hladkoun, lín, rejnok, štika a garnát.

Mezi libové ryby (zhruba 4 % tuku) patří většina ryb, například: langusta sépie, slávka, mlž, mořský jazyk, kanic a mečoun.

Tučné ryby jsou: úhoř (23,7 % říční, 19,6 % mořský), losos (12 %), makrela (11,1 %) a ryby jako tuňák, parmice, pstruh a sardelky (8 %).

Pravidlem je, že ryby umělého chovu jsou oproti rybám volně žijícím tučnější.

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak vybrat dortovou formu a přepočítat množství ingrediencí v receptu

Často nás nadchne nějaký recept, ale uvědomíme si, že nemáme formu stejné velikosti. Anebo chceme náš oblíbený recept připravit pro více lidí, třeba na plechu, ale nejsme si jisti, zda bude uvedené množství těsta na plech dostač...
Celý článek