Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Blog > Kuřecí maso pro a proti

Kuřecí maso pro a proti


Kuřecí maso je považováno za jedno z nejzdravějších a nejméně tučných mas. I když má ve skutečnosti průměrný obsah tuků středně nízký, jeho obsah v kuřecím mase je proměnlivý, tak jako u jiných mas. Záleží totiž na mnoha faktorech: na řezu, zpracování, typu chovu, věku i pohlaví zvířete. V prvé řadě je třeba upřesnit, že velká část tuků je koncentrována v kůži, kterou můžeme lehce odstranit před anebo po vaření, a tím snížit i celkový přísun tuků a zejména cholesterolu, jenž právě v kůži dosahuje své největší hodnoty. V ostatních řezech bez kůže je obsah tuku ve svalovině o mnoho nižší než u ostatních zvířat. 




Řez

Kcal/100 g

Tuk

Bílkoviny

Sacharidy

Prsa bez kůže

100

0,8

23,3

0

Prsa s kůží

195

7,7

29,6

0

Stehno s kůží

161

8,7

19,3

0

Stehno bez kůže

119

3,9

19,6

0



Kuřecí maso, tak jako ostatní masa, obsahuje velmi kvalitní bílkoviny: v libovém mase je jich obsaženo průměrně 19,5 % a rostlinné produkty je nemohou plně nahradit. Bílkoviny jsou našemu tělu nezbytné k růstu a obnově buněk a tkání a k tvorbě hormonů a enzymů. Maso je proto pro náš organismus velmi důležité. U dětí je v období růstu potřeba bílkovin téměř dvojnásobná a světoví odborníci se shodují na tom, že děti by měly jíst 50 gramů masa denně, ať už se jedná o maso hovězí, vepřové, drůbeží nebo rybí. 

Z pohledu minerálních látek nepatří kuřecí maso mezi ty nejcennější masa. Oproti jiným zvířatům, zejména hovězímu, není kuřecí maso bohaté na železo, obsahuje jej jen v zanedbatelné míře. V uspokojivé výši obsahuje draslík a fosfor. Není tedy maso jako maso, a proto je velmi důležité, aby náš jídelníček byl různorodý a obsahoval jak kuřecí maso, pro svůj nízký obsah tuku, tak hovězí a vepřové, pro jejich vysoký obsah minerálních látek a vitaminů.

Draslík zajišťuje veškeré funkce v lidském organismu: podílí se na přesné funkci kardiovaskulárního systému, snižuje krevní tlak, zajišťuje svalový tonus, napomáhá celkové stabilitě vnitřního prostředí a v neposlední řadě ovlivňuje náš nervový systém. Jeho nedostatek může způsobit nadměrnou únavu, netečnost, nespavost, nízkou hladinu cukru v krvi, svalovou ochablost a bolestivé větry. Při nedostatku draslíku se také zvyšuje krevní tlak.

Fosfor je obsažen v každé lidské buňce. Patří k základním stavebním kamenům, ze kterých jsou sestaveny naše nukleové kyseliny – nositelé dědičné informace. Účastní se přeměny cukrů, tuků a bílkovin i přenosu energie. Spolu s vápníkem tvoří fosfáty hlavní součást kostí a zubů. Dlouhodobý nedostatek fosforu můžeme pociťovat jako stavy slabosti, únavy či jako nervové poruchy.

Ani co se týče vitaminů, není kuřecí maso zrovna na vrcholu. Za zmínku stojí jen dostatečný obsah vitaminu B3 (Niacin neboli PP). Závažný nedostatek tohoto vitaminu se projevuje těžkým onemocněním, pelagrou. Niacin se používá k prevenci a léčbě depresí, kloubních onemocnění a mnoha dalších chorob. Tělo je schopno si vyrobit asi polovinu potřebného množství chemickou přeměnou, zbytek musí získat přímo z potravy. Zúčastňuje se řízení hladiny krevního cukru, udržování zdravé kůže, správné funkce nervového systému a zažívání. 

Za zmínku stojí také vitamin B12, nutný ke tvorbě červených krvinek a k zabezpečení normálního růstu, důležitý je rovněž pro plodnost a během těhotenství, pro dostatečnou imunitu, pro léčení některých degenerativních nemocí.

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak vybrat dortovou formu a přepočítat množství ingrediencí v receptu

Často nás nadchne nějaký recept, ale uvědomíme si, že nemáme formu stejné velikosti. Anebo chceme náš oblíbený recept připravit pro více lidí, třeba na plechu, ale nejsme si jisti, zda bude uvedené množství těsta na plech dostač...
Celý článek