Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Blog > Králík

Králík

Králík je pro člověka zdrojem bílého a libového masa, které je vhodné pro jakýkoliv dietní režim a je považováno za hypoalergenní potravu, což znamená, že statisticky nejsou bílkoviny králičího masa skoro nikdy zdrojem potravinové alergie. To je důvodem, proč se z něj často vyrábí pokrmy pro kojence.   

Králičí maso je velmi libové, málo kalorické a obsahuje nízké procento cholesterolu. Obsahuje také množství velmi kvalitních bílkovin: v libovém mase je jich obsaženo průměrně 21 % a rostlinné produkty je nemohou plně nahradit. Bílkoviny jsou našemu tělu nezbytné k růstu a obnově buněk a tkání a k tvorbě hormonů a enzymů. Maso je proto pro náš organismus velmi důležité. U dětí je v období růstu potřeba bílkovin téměř dvojnásobná a světoví odborníci se shodují na tom, že děti by měly jíst 50 gramů masa denně, ať už se jedná o maso hovězí, vepřové, drůbeží nebo rybí. 

Králičí maso je také velmi bohaté na železo, jeden ze zcela nezbytných prvků, důležitý pro dostatečné okysličování orgánů a správnou cirkulaci krve. Málo železa v těle způsobuje nedostatek červených krvinek, jejichž důležitá úloha začíná již při vývoji mozku ještě nenarozeného dítěte, kde má nesprávná funkce mozku za následek opožděný psychický vývoj. Další úlohou červených krvinek je doprava kyslíku do plic. Nedostatečná funkce se projevuje bledou a nezdravou pokožkou, bolestmi hlavy, mdlobnými stavy, poruchami trávení (zácpa, nadýmání), stavy slabosti, dělením nehtů a bolavými ústními koutky.

Fosfor, obsažený v každé naší buňce, patří k základním stavebním kamenům, ze kterých jsou sestaveny naše nukleové kyseliny – nositelé dědičné informace. Spolu s vápníkem tvoří fosfáty, hlavní součást kostí a zubů. Jeho dlouhodobý nedostatek se může pociťovat jako stavy slabosti, únavy, nervové poruchy.

Také draslík zajišťuje veškeré funkce v lidském organismu: podílí se na přesné funkci kardiovaskulárního systému, snižuje krevní tlak, zajišťuje svalový tonus, napomáhá celkové stabilitě vnitřního prostředí a v neposlední řadě ovlivňuje náš nervový systém. Nedostatek může způsobit nadměrnou únavu, netečnost, nespavost, nízkou hladinu cukru v krvi, svalovou ochablost a bolestivé větry. Při nedostatku draslíku se také zvyšuje krevní tlak.

Vitamin B3 (niacin neboli PP), jehož závažný nedostatek se projevuje těžkým onemocněním, pelagrou, se používá k prevenci a léčbě depresí, kloubních onemocnění a mnoha dalších chorob. Tělo je schopno si vyrobit asi polovinu potřebného množství chemickou přeměnou, zbytek musí získat přímo z potravy. Zúčastňuje se řízení hladiny krevního cukru, udržování zdravé kůže, správné funkce nervového systému a zažívání.

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak vybrat dortovou formu a přepočítat množství ingrediencí v receptu

Často nás nadchne nějaký recept, ale uvědomíme si, že nemáme formu stejné velikosti. Anebo chceme náš oblíbený recept připravit pro více lidí, třeba na plechu, ale nejsme si jisti, zda bude uvedené množství těsta na plech dostač...
Celý článek