Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Blog > Jak nakupovat těstoviny

Jak nakupovat těstoviny

Post, který už mám dlouho na mysli je o tom, jak nakupovat těstoviny (sušené, bezvaječné). Jak poznat, zda jsou kvalitní, bez ohledu na zemi původu či značku. Jeden pohled na balení Vám k tomu postačí, tak čtěte až do konce.  

Často se mě rodina a známí ptají, které těstoviny jsou dobré, že se jim zdají všechny stejné.  CHUŤ je otázka kvality a „geometrie“. Každý tvar těstovin dokáže vyvolat na patře v ústech jiný smyslový pocit. Jeden z nejznámějších pokrmů zrozených z geniality Gualtiera Marchesi (jeden z největších italských šéfkuchařů) se nazývá „quattro paste“ (čtyři těstoviny). Jeho recept je složen ze čtyř těstovin rozdílného geometrického tvaru, jednoduše ochucený olivovým olejem a sýrem pecorino. Pokrm, který je založen právě na pocitu, který rozdílný tvar těstovin dokáže v ústech vyvolat (a hned máte nápad na nový recept). 

KVALITA je otázkou tří faktorů: kvalita mouky, způsob zpracování a sušení.

MOUKA, GLUTEN A BÍLKOVINY – pohled na nutriční tabulku, která se nachází na zadní straně balení, Vám dá důležitou informaci o kvalitě. Čím více bílkovin (proteinů) těstoviny obsahují, tím kvalitnější mouka byla na jejich přípravu použita. Podle italského zákona musí těstoviny obsahovat nejméně 10,5 gramů bílkovin na 100 gramů těstovin. Těstoviny té nejvyšší kvality obsahují 13,5 – 14,5 gramů.  

ZPŮSOB ZPRACOVÁNÍbronzové stroje na zpracování těstovin jsou nejlepší, zanechají těstoviny pórovité, lépe vážou omáčky a těstoviny jsou mnohem chutnější. Na balení je tento způsob zpracování většinou uveden: „trafilatura al bronzo“ anebo  to poznáte podle pórovitosti (těstoviny jsou hrubší, drsnější, nejsou hladké). 

SUŠENÍ – pomalý a dlouhý proces sušení při nízkých teplotách, společně s kvalitní moukou, zajistí, že se těstoviny během vaření nerozvaří. Nízké teploty lépe zachovají nutriční látky. Tento proces je většinou na balení uveden jako „lenta lavorazione“ (pomalé zpracování).  

Těstoviny je lepší vždy vařit „al dente“, jsou tak lépe stravitelné, dietnější a déle zasytí než těstoviny rozvařené. Jak rozeznat těstoviny „al dente“ od těstovin syrových? Když rozkrojíte jednu těstovinu, syrové těstoviny jsou uvnitř bílé. 

Žlutější barva a „Made in Italy“ nejsou bezprostředním indikátorem kvality. 90% italských těstovin, které se prodávají v ČR, jsem za 17 let v Itálii nikdy nezaregistrovala. V Itálii se prodávají tyto značky, které jsem viděla v českých supermarketech: Rummo, Garofalo, Granoro, Barilla).

Bílé a černé puntíky poukazují na zbytky nečistot, nekvalitní zpracování anebo špatné skladování. 

Seznam některých běžně dostupných těstovin v ČR a množství bílkovin, které obsahují:

Rummo 14,5 g bílkovin, bronzové a pomalé zpracování (osobně doporučuji, našla jsem je v Albertu, ale za předraženou cenu 64,90 Kč oproti ceně 1,19 Euro v Itálii, cirka 32 Kč).

Garofalo, 14 g, bronzové zpracování (viděla jsem je v Bille, doporučuji)

Albert Excellent 14 g

Podravka 13 g (v Bille)

Barilla 13 g

Granoro 13 g (v Albertu)

Albert 13 g 

Adriana 12,7 g

San Benito 12,7 g

Maggi 12,6 g

Riscossa 12,5 g

Albert Basic 12,2 g

Tesco 12,2 g

Rosické 12,2 g

Penny 12,2 g

Combino 12 g

Giulio Pagani 12 g

Panzani 12 g

Clever 12 g

Billa 12 g

Zátkovy 11,9 g

Vitana 11,5 g

Japavo 10,9 g

Pasta Reggia 10 g  

Některé další dobré italské těstoviny:

Rummo 14,5 g

Voiello 14,5 g

Garofalo 14 g

Terre d’Italia 14 g

DelVerde 14 g

La Molisana 14 g

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak vybrat dortovou formu a přepočítat množství ingrediencí v receptu

Často nás nadchne nějaký recept, ale uvědomíme si, že nemáme formu stejné velikosti. Anebo chceme náš oblíbený recept připravit pro více lidí, třeba na plechu, ale nejsme si jisti, zda bude uvedené množství těsta na plech dostač...
Celý článek